Salvator în timpul liber: un pompier bihorean a salvat viața unui bărbat

1025
plutonier major Boitor Bogdan Ionuț
Plutonier major Boitor Bogdan Ionuț

După ce la începutul lunii septembrie 2018, sergent major Sabău Cornel Timotei, subofiţer în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al județului Bihor, aflându-se în timpul liber, a salvat viaţa unei femei căzute într-o fântână, în acest an, la sfârșitul lunii august, un alt pompier militar bihorean, plutonier major Boitor Bogdan Ionuț, aflat în concediu, a salvat viața unui bărbat, victimă a unui accident rutier.

În data de 28 august 2019, plutonier major Boitor Bogdan Ionuț, subofițer operativ în cadrul Detașamentului de Pompieri Marghita, se afla în concediu de odihnă, acasă, când, în jurul orei 22.35, a auzit un zgomot puternic care-i indica producerea unui accident rutier.

Fără să stea pe gânduri, subofițerul s-a deplasat de urgență spre locul evenimentului, pe DJ 191 A, la ieșirea din localitatea Chiribiș, unde, odată ajuns, a constatat că autoturismul implicat în accident se răsturnase pe plafon, șoferul fiind captiv în interiorul acestuia, iar câțiva cetățeni se pregăteau să redreseze autovehiculul.

Cunoscând procedurile specifice de descarcerare și de acordare a primului ajutor calificat, Boitor Bogdan i-a oprit pe cetățeni să readucă pe roți autoturismul, întrucât acest lucru ar fi agravat leziunile conducătorului auto (putând chiar să-i fie fatal), care era poziționat cu capul sprijinit pe pământ (prin geamul portierei). Subofițerul a procedat urgent la crearea accesului la victimă prin partea dreaptă din față a autoturismului, a pătruns în interiorul mașinii și a asistat-o până la sosirea colegilor, echipajul de pompieri militari paramedici și echipajul de descarcerare din cadrul Detașamentului Marghita, care au evacuat șoferul și i-au acordat toate îngrijirile necesare la fața locului.

Bărbatul, care suferise traumatisme și contuzii, a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea.

Plutonier major Boitor Bogdan Ionuț, salvator și în timpul liber, care dovedește, încă o dată, că a fi pompier militar nu este doar o profesie, ci și o menire, a fost felicitat de conducerea ISU Crișana, fiind totodată recompensat, în cadrul ședinței festive desfășurată în dimineața Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România, cu diplomă de merit pentru calitățile morale și profesionale puse în slujba oamenilor, asemenea celorlalți pompieri militari bihoreni care s-au remarcat prin fapte și rezultate meritorii.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.