Proiect pilot de telemedicină în Bihor

256

În unitățile sanitare publice din județul Bihor se va implementa un proiect pilot de digitalizare, care va permite specialiștilor în diverse afecțiuni să acceseze informații ale unor cazuri din alte unități sanitare aflate la distanță pentru a le oferi opinii medicale sau consultanță. Informatizarea datelor medicale permite analizarea la distanță a evoluției pacienților cu COVID-19 care au complicații și oferă accesul la tratament specializat în zonele din județ unde nu există suficienți specialiști, fiind diminuat, totodată, riscul de răspândire a virului SARS-CoV-2. 

În urma întâlnirilor cu directorii unităților sanitare publice de la nivelul județului, prefectul Dumitru Țiplea a inițiat demararea unui proiect de integrare a informațiilor și analizelor medicale care va facilita schimbul de date între unitățile medicale din Bihor. Soluția tehnică implementată de Serviciul de Telecomunicații Speciale va permite unităților medicale din județ să beneficieze de expertiza specialiștilor din alte spitale, prin accesul la videoconferințe securizate și partajarea într-o platformă virtualizată a fișierelor multimedia: filmări cu diverse patologii ale pacientului, imagistică medicală de tipul RMN, CT, ecografii, PET-CT etc.  

Proiectul este pus în practică cu sprijinul Serviciului Special de Telecomunicații care administrează și pune la dispoziție componenta tehnică – infrastructura de comunicații prin fibră optică, tabletele din unitățile sanitare, aplicația de videoconferințe și cloud-ul de stocare a datelor medicale.

În prezent, sistemul se află în etapa de testare, fiind conectate două unități sanitare: Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea cu Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș. Cu ajutorul acestei soluții digitale, medicii specialiști pot oferi expertiză în asistența de urgență, cardiologie, chirurgie, radiologie, dermatologie, oncologie, precum și alte specializări.

Digitalizarea este una din cele mai importante obiective ale mandatului meu de prefect. Până în prezent am reușit implementarea cu succes a unor proiecte în zona administrativă, iar acum o aplicăm în domeniul medical. Telemedicina este, mai ales în contextul pandemic actual, un demers obligatoriu. Digitalizarea optimizează resursele sistemului sanitar, îmbunătățește calitatea actului medical și oferă acces pacienților bihoreni la servicii specializate, diminuând, totodată, riscul de răspândire a Covid-19”, precizează prefectul Dumitru Țiplea.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.