4.9 C
Aleşd
luni, 17 martie 2025
Blue Container Aleșd

POLIŢIŞTII BIHORENI ÎN ACŢIUNE COMUNĂ, PENTRU LINIŞTEA ȘI SIGURANȚA CETĂŢENILOR

Marți, 19 iulie a.c.,  în intervalul orar 08.30 – 15.00, poliţiştii rutieri, de ordine publică, de investigare a criminalităţii economice și polițiști de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, alături de polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea și reprezentanți ai I.S.C.T.R Bihor și  ai R.A.R Bihor au desfășurat o acțiune în sistem integrat în zona de trecere a frontierei de stat, pentru verificarea modului de respectare a legislației pe linie de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, criminalitate economică și migrație, precum și pentru prevenirea şi diminuarea fenomenului infracţional. 

În cadrul acțiunii au fost verificate 148 de autoturisme, 21 de societăți comerciale și 7 locuri de cazare și au fost legitimate 240 de persoane.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 63 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 18.825 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite (6 sancțiuni contravenționale), Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice (8 sancțiuni contravenționale), Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice (2 sancțiuni contravenționale) și prevederilor O.U.G. nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice (46 sancțiuni contravenționale).
Astfel, marți, 19 iulie a.c., la ora 10.33, pe D.N. 19, în localitatea bihoreană Satu Nou a fost depistată în trafic o femeie de 48 de ani, din Ungaria, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 110 km/h înregistrată radar.

De asemenea, marți, 19 iulie a.c., la ora 09.45, pe drumul județean 797, în localitatea bihoreană Sântandrei, a fost depistat în trafic un bărbat de 49 de ani, din municipiul Oradea, în timp ce conducea o autoutilitară, având o concentraţie alcoolică de 0,21mg/l alcool pur în aerul expirat. 
În cadrul acțiunii, polițiștii bihoreni au confiscat 120 kg de pepene verde deţinute fără documente legale de provenienţă și 23 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 3.400 lei. 
Astfel, marți, 19 iulie a.c., în localitatea bihoreană Borș, polițiștii bihoreni au depistat în trafic un bărbat care transporta cu un autocamion 18 metri cubi de material lemnos, de esență  fag, având expirat avizul de însoțire a mărfii. 
De asemenea, marți, 19 iulie a.c., pe D.N. 1, în localitatea bihoreană Topa de Criș, polițiștii bihoreni au depistat în trafic un bărbat de 41 de ani, din Remeți, județul Bihor, în timp ce transporta cu o autoutilitară 3 metri cubi de material lemnos, de esență fag, fără a deține documente legale de proveniență. 
Totodată marți, pe drumul județean 767, în localitatea bihoreană Josani a fost depistat în trafic un localnic de 47 de ani, în timp ce transporta cu o autoutilitară 2 metri cubi de lemne de foc, de esență fag, fără documente legale de proveniență.
Materialul lemnos a fost confiscat în fiecare dintre cazuri, iar cei în cauză au fost sancționați contravențional conform prevederilor Legii nr.171/2010.
De asemenea, marți 19 iulie a.c., pe D.N.19, în localitatea Biharia, polițiștii bihoreni au depistat în trafic un bărbat din localitatea Sărmășag, județul Sălaj, în timp ce transporta cu un autoturism 120 kg de pepene verde, fără documente legale de provenienţă.
Bunurile fără documente legale au fost ridicate în vederea confiscării, iar cel în cauză a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr.12/1990.

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vă recomandă:

„Nu invita hoţii în casa ta!”

„Unul din patru furturi din locuinţe este favorizat de neglijenţă!”

PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINŢE

Este extrem de neplăcut să vă găsiți casa spartă. De aceea, dorim să vă ajutăm să nu deveniți una dintre victimele celor care fură din locuinţe.

Infractorii speculează neglijenţa locatarilor în a-şi securiza casa. De exemplu, aceştia profită de faptul că la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sunt lăsate deschise şi nesupravegheate. 

Un aspect foarte important al prevenirii furturilor din locuinţe este reprezentat de necesitatea adaptării măsurilor de siguranţă la tipul de locuinţă şi la valorile care trebuie protejate.

 POLIŢIA BIHOREANĂ VĂ RECOMANADĂ:

Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!

Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!

Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineți sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!

Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ați achiziţionat!

Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să vă ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!

Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţineți în casă bunuri de valoare sau că sunteți plecați de acasă! Selfie-urile sunt și ele distractive, dar aveți grijă la ce lăsați să se observe în imagine. Nu puneți poze în care se poate vedea ce obiecte dețineți sau care e structura apartamentului dumneavoastră.

Treceți peste impulsul de a anunța pe rețele de socializare că urmează să plecați într-o vacanță extraordinară. Check-in-ul din aeroport vă aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților.

Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate!

Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!

Locurile “secrete” în care le lăsați prietenilor apropiați cheia apartamentului, precum ghiveciul cu flori sau preșul de la intrare, nu sunt atât de secrete. Astfel de metode vă fac vulnerabili în fața furturilor.
Organizați un sistem de supraveghere a vecinătății împreună cu ceilalți locatari. Acest model preventiv limitează accesul nejustificat al persoanelor străine și ajută la semnalarea problemelor apărute în bloc.
Obișnuiți-vă să activați sistemul de alarmă de fiecare dată când plecați de acasă. Devine inutil dacă nu e activat și firma de pază nu poate fi anunțată că trebuie să intervină. Nu uitați să puneți la vedere sticker-ul care anunță că locuința ta este protejată.
Asigurați-vă că zona palierului de bloc e luminată în permanență. Dacă se ard becurile de pe hol, cereți administrației să le înlocuiască imediat.
Dacă sunteți plecat de acasă mai mult timp, folosiți un întrerupător care aprinde și stinge lumina la intervale diferite de timp. Și metoda radioului lăsat aprins ajută, nu o ignorați.
Indiferent de pretext, nu le oferiți persoanelor necunoscute informații despre tine sau vecinii tăi. Nici despre bunurile deținute, nici despre programul de lucru.
Închideți ferestrele și ușa de fiecare dată când plecați de acasă. Unul din patru  furturi din locuință este favorizat de neglijența proprietarilor care le lasă o portiță deschisă hoților.
*

Dumneavoastră sunteţi cei mai în măsură să preveniţi propria dumneavoastră victimizare!

Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie,

este

112 – POLIŢIA – APEL DE URGENŢĂ

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

36,981FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
1,002CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,780AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI