Omagiu Martirilor Bihorului- vășcăuanul Nicolae Bogdan.

252

În noaptea de 3/4 aprilie 1919, la Lunca, rămășițele defunctei armate austro-ungare, de fapt niște bande de foști soldați secui care fugeau din fața oștirii române eliberatoare a Ardealului, i-au executat pe câțiva dintre fruntașii românilor bihoreni.

 

La Lunca, au dat jertfa supremă pentru singurul motiv că și-au iubit Neamul și Țara, beiușenii Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, precum și vășcăuanul Nicolae Bogdan. Aceștia sunt Martirii Bihorului, iar demnitatea cu care au ales tortura, mutilarea și, în cele din urmă, jertfa supremă, fără să abjure de la idealurile naționale, ar trebui să ne fie pildă veșnică.

Duminică, 3 aprilie, câțiva politicieni beiușeni s-au deplasat la Lunca pentru a depune o coroană la Troița Martirilor Bihorului.

Luni dimineața, la ora zece, a avut loc și slujba de pomenire a martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, aceasta fiind săvârșită de părintele Antim Purle, parohul locului.

Comemorarea s-a desfășurat în cadru restrâns cauza lucrărilor neterminate de pe DN 76.

Sursă

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.