36.5 C
Aleşd
miercuri, 17 iulie 2024
Blue Container Aleșd

Lucrări pentru salvarea și conservarea Bisericii de lemn din Abram

Lucrările pentru punerea în siguranță a Bisericii de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Margine, comuna Abram, au început pe 17 iunie și sunt aproape finalizate. Meșterii, ajutați de voluntari și comunitatea locală, au efectuat lucrări esențiale, inclusiv demontarea parțială a șindrilei pe pătrat-turn, montarea șindrilei horjite în zona navei și a sapei, și montarea a 10 rânduri de șindrilă pe turnul bisericii.

Aceste lucrări fac parte din proiectul „Ambulanța pentru Monumente Bihor”, susținut de Consiliul Județean Bihor prin Asociația Laborator Zero Pozitiv Oradea, care a alocat un sprijin financiar de 225 de mii de lei. În cadrul acestui parteneriat, Biserica de lemn din localitatea Hinchiriș, comuna Lazuri de Beiuș, va fi, de asemenea, reabilitată în această vară.

Construită în jurul anului 1700, Biserica de lemn din Margine are ca scop reintroducerea lăcașului de cult în viața comunității. La sfârșitul lunii august va începe restaurarea Bisericii de lemn din Hinchiriș, construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea și relocată în 1773.

Proiectul „Ambulanța pentru monumente” este inițiat de Asociația Monumentum și sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, având ca obiectiv salvarea și protejarea monumentelor istorice din România. Salvarea bisericilor de lemn este inclusă în Strategia Integrată de dezvoltare durabilă a județului Bihor 2021–2027, aprobată de Consiliul Județean Bihor.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,856FaniÎmi place
1,734CititoriConectați-vă
988CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI