Incendii în Ogești, Dobricionești, Oșorhei și Oradea

246

​În intervalul 20-21 februarie, pompierii militari din cadrul Secției Beiuș, Stației Aleșd și Detașamentului 1 Oradea au desfășurat patru misiuni de stingere a incendiilor izbucnite la trei gospodării din Ogești, Dobricionești, Oșorhei, respectiv la o societate comercială din Oradea.

​Sâmbătă, 20 februarie, echipajele Secției de Pompieri Beiuș au localizat și lichidat un incendiu izbucnit, cel mai probabil din cauza coșului de fum neprotejat corespunzătorfață de materialele combustibile, la bucătăria unei locuințedin localitatea Ogești, comuna Sâmbăta.

Incendiul a fost stins rapid, pagubele fiind limitate la circa doi metri pătrați din tavanul bucătăriei.

Tot sâmbătă, Detașamentul 1 Oradea a acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei case situate în Oșorhei, reușind să împiedice producerea de pagube materiale, iar pompierii Stației Aleșd au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o construcție auxiliară din cadrul unei gospodării din localitatea Dobricionești, comuna Măgești. Evenimentul, a cărui cauză probabilă a constituit-o depozitarea cenușii și a jarului nestins în apropierea materialelor combustibile, s-a soldat cu arderea unei suprafețe de circa 10 metri pătați din acoperișul anexei.

În dimineața zilei de duminică, 21 februarie, în jurul orei 07.00, un apelant al numărului unic 112 sesiza Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” aljudețului Bihor cu privire la producerea unui incendiu la o societate comercială situată pe strada Zaharia Stancu din municipiul Oradea, al cărei domeniu de activitate îl constituie fabricarea produselor de patiserie.

​Pentru gestionarea evenimentului, la adresa indicată au fost mobilizate de urgență echipajele Detașamentului 1 de Pompieri Oradea cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de lucru la înălțime. În urma efectuării recunoașterii, forțele de intervenție au constatat că flăcările se manifestau violent în interiorul podului, cu posibilitate de extindere la încăperile clădirii.

​În urma evenimentului, au ars plăci de OSB din interiorul podului, aproximativ 120 metri pătrați astereală, circa 70 metri liniari coarne lemn și aproximativ 20 metri liniari grinzi de lemn din structura podului.

​Pompierii militari au reușit să stingă incendiul în limitele găsite, împiedicând propagarea acestuia la încăperiși reușind astfel să salveze bunuri de o valoare semnificativă, fapt pentru care proprietarul le-a adresat mulțumiri.

​Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că evenimentul a fost generat, cel mai probabil, de un cuptor defect. 

​Angajații patiseriei au încercat în primă fază să stingă incendiul cu stingătoarele din dotare, însă numeroasele materiale combustibile au accelerat și dezvoltat rapid arderea.

​În acest context, reamintim cetățenilor că în momentul sesizării unei situații de urgență, primul lucru pe care trebuie să-l facă este să apeleze numărul unic 112,semnalând evenimentul și furnizând datele solicitate de dispecer, după care, să intervină pentru gestionarea evenimentului doar dacă sănătatea și viața nu le sunt puse în pericol. 

​Din fericire, în urma evenimentelor menționate nu au existat persoane rănite.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.