Haine contrafacute în valoare de 45.000 lei si peste 200 de litri de alcool confiscate de politisti

353

În perioada 22 – 26 octombrie a.c., polițiști Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au controlat activitatea unor societăţi comerciale de pe raza județului Bihor, pe linia respectării legislaţiei în domeniul proprietăţii intelectuale şi industriale, acțiunile vizând și prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale și a contrabandei.

În urma acțiunilor desfășurate, polițiștii de investigare a criminalității economice bihoreni au descoperit, la cinci societăți comerciale din municipiul Oradea, 450 de articole de îmbracăminte care purtau însemnele unor mărci consacrate, susceptibile a fi contrafăcute având în vedere calitatea materialelor, lipsa ambalajelor şi a etichetelor, precum şi preţul mic de comercializare şi lipsa documentelor de provenienţă.

Produsele, în valoare totală de aproximativ 45.000 lei, au fost indisponibilizate și ridicate în vederea cercetărilor, urmând a fi expertizate pentru a se stabili caracterul de originalitate și prejudiciul total provocat titularilor mărcilor.

În fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosar penal, administratorii societăților comerciale în cauză fiind bănuiți de săvârşirea unor infracţiuni privind mărcile şi indicaţiile geografice şi evaziune fiscală.

De asemenea, în cadrul acțiunii, împreună cu polițiștii din Marghita, a fost depistată, în apropierea unei piețe din municipiul Marghita, o femeie de 44 de ani, din județul Sălaj, care deținea într-un autoturism și oferea spre comercializare 206 litri de alcool, în valoare totală de 4.100 lei, fără documente legale de transport și comercializare.

În cauză a fost întocmit dosar penal, cea în cauză fiind bănuită de săvârșirea infracțiunii de deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a (…) băuturi spirtoase peste 200 litri, iar alcoolul fără documente legale a fost ridicat în vederea confiscării.

Totodată, în cadrul acțiunilor desfășurate au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare totală de 21.000 lei, din care 15 sancțiuni la Legea nr.12/1990 rep. privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, una la O.U.G. nr. 28/1999 R privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale și două la Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, fiind ridicate în vederea confiscării 13.532 țigarete marcate necorespunzător, precum și produse alimentare în valoare de aproximativ 1.000 lei.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.