21.2 C
Aleşd
miercuri, 22 mai 2024
Blue Container Aleșd
 

Festivalul Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac, la Valea Cerului. Programul complet.

Cipleu Sorin Leontin - PSD Alesd  
 

În zilele de 14-15 iulie 2018 comunitatea slovacă din localitatea Valea Cerului va găzdui Festivalul  Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac ”Mládežnícky Folklórny Čerpotok 2018”, ediția XIV.

Considerat emblematic pentru activitatea Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, festivalul și-a propus și în acest an păstrarea și promovarea folclorului autentic slovac, revigorarea tradiției, a cântecului și dansului popular slovac, îmbinate într-un spectacol artistic de înalt nivel cultural.

Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, în calitate de organizator principal, dorește să ofere publicului larg și iubitorilor de folclor în fiecare an, un spectacol inedit.

Ciprian Blejan

Festivalul se organizează an de an din nevoia de a reuni tinerii slovaci din comunitatea slovacă, atât din țară cât și din străinătate, în cadrul unei manifestări folclorice ample și care dorește să ofere prilejul de a face cunoscute cântecele și dansurile specifice comunității slovace din întreaga Europă și nu numai.

Și în acest an și-au anunțat prezența ansambluri, grupuri folclorice din România dar și din străinătate, precum din Slovacia, Ucraina, Croația, Serbia, aceștia vor prezenta programe folclorice atât sămbâtă cât și duminică, programe în care vor prezenta cele mai interesante dansuri și cântece slovace din regiunile de unde provin.

Acest eveniment a adus de-a lungul timpului pe scenă soliști vocali, instrumentiști, grupuri vocale, formații de dansuri și ansambluri care au demonstrat din plin valoarea si autenticitatea folclorului slovac.

La invitația organizatorilor și-au anunțat prezența și mai mulți oficiali, reprezentanți ai instituților publice din România, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croația, etc.

Programul acestor evenimente culturale începe vineri cu sosirea ansamblurilor folclorice din străinătate. În această zi toți participanții fac ultimele repetiții și se pregătesc pentru programul cultural de sămbâtă și duminică.

A devenit deja o tradiție în viața cultural-artistică a județului Bihor, ca la începutul manifestărilor reprezentanți instituților publice prezente, din țară și din străinătate să participe la intonarea imnurilor naționale al României și Slovaciei, al imnului Uniuni Europene ca și model de colaborare între România și Slovacia cât și un bun parteneriat la nivelul Uniunii Europene. La acest moment alături de intonarea imnurilor, se arborează steagul României ca exemplu și model al slovacilor de cetățeni loiali ai României, steagul Slovaciei ca respect pentru buna colaborare a României și Slovaciei în problematica comunității slovace din România, și steagul Uniunii Europene ca un parteneriat comun între cele două state la nivel european.

Parada portului popular care urmează are rolul de a impulsiona pe cei prezenți în a se transpune în vremurile din trecut când toți purtau acele frumoase costume populare.

Programul:

14.07.2018:

17:00-18:00 – sosirea invitaților

18:00-18:30 – parada costumelor

18:30-19:00 – deschiderea oficială

19:00-21:00 – program artistic – I. parte

21:00-21:30 – cina

21:30 – bal

15.07.2018:

11:30-12:30 – slujba religioasă

15:00-17:00 – program artistic – a II.-a parte

17:00-17:300 – închiderea oficială.

Prin dansul şi cântecul popular se face legătura spirituală între personalitatea fiecărui participant activ sau pasiv la eveniment şi elementele culturii tradiţionale slovace, fapt care întărește identitatea naţională a membrilor comunităţii slovace, iar la membrii majorităţii cultivă o mai bună înţelegere şi cunoaştere a culturii slovace în contextul multicultural al comunei Suplacu de Barcău, al județului Bihor și al României.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,531FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI