Exerciţii cu mijloace și forțe în teren desfășurate de pompierii orădeni

127
Exercițiu Spitalul Județean 7~2-800x641
Foto © ISU Bihor

În cursul zilei de joi, 16 mai, începând cu ora 13.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a organizat şi desfăşurat două exerciții tactice cu forţe și mijloace de intervenţie în teren, la heliportul Spitalului Clinic Județean Oradea și la un centru comercial de pe strada Republicii din municipiu, scopul acestei activități constituindu-l pregătirea pentru intervenţiile la situaţiile de urgenţă ce ar putea surveni la astfel de obiective.

În cazul primului exercițiu, potrivit scenariului, echipajele de pompieri militari au intervenit pentru stabilizarea unui elicopter rămas parțial suspendat pe clădirea spitalului în urma unei aterizări forțate, pentru stingerea incendiului izbucnit la aeronava de mici dimensiuni și salvarea celor trei persoane rămase încarcerate în interiorul acesteia.
Exercițiul desfășurat la centrul comercial (obiectiv cu aglomerări de persoane) a implicat stingerea incendiului produs la acoperișul clădirii cu cinci etaje, concomitent cu acțiunea de salvare de la înălțime, a unei persoane surprinse de incendiu pe acoperiș.

Pentru gestionarea celor două evenimente, au fost mobilizate forţele şi mijloacele Detaşamentelor 1 şi 2 de Pompieri Oradea, 43 de pompieri militari intervenind cu două autospeciale de lucru la înălțime, o autospecială de descarcerare, trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu o ambulanță de tip B2.

Principalele obiective urmărite prin desfăşurarea acestor exerciţii au vizat:
• verificarea fluxului informaţional – decizional în astfel de situaţii de urgenţă;
• testarea viabilităţii planului operativ de intervenţie la astfel de obiective;
• verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea modalităţilor de perfecţionare a acestora;
• verificarea căilor de acces şi a modului de funcţionare a instalaţiei de alimentare cu apă, a hidranţilor interiori şi exteriori, rezervei de apă pentru intervenţie, instalaţiilor speciale, dotării cu mijloace de primă intervenţie etc.;
• verificarea nivelului de pregătire a echipajelor de intervenţie;
• antrenarea personalului cu atribuţiuni în organizarea, coordonarea şi conducerea operaţiunilor de stingere a incendiilor în locuri cu aglomerări de persoane, precum şi a acţiunilor de salvare, evacuare şi prim-ajutor de urgenţă.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.