Contravenţii piscicole constatate de către jandarmii bihoreni

22
beconaj Aleșd
Foto © I.J.J.Bihor

Sâmbătă, 10 martie a.c, jandarmi din cadrul I.J.J.Bihor au efectuat o acţiune comună cu A.J.V.P.S. Bihor, pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol.

Pe timpul acţiunii au fost aplicate 8 sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.800 lei, conform O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura. De asemenea, 4 permise de pescuit au fost ridicate pe o perioadă de 90 de zile.

Astfel, în localitatea Sântion, jandarmii au surprins pe malul drept al Crișului Repede, un bărbat care uitiliza două plase monofilament de câte 3 metri lungime fiecare. Orădeanul de 41 de ani a fost sancţionat contravenţional pentru 3 fapte, cu amenzi în valoare totală de 1.700 de lei. Acesta a pescuit în zona de protecţie a resursei acvatice vii, folosind plasă monofilament şi nu avea permis de pescuit în habitatele piscicole naturale. Plasele monofilament au fost confiscate.

În aceeaşi localitate, a mai fost surprins un bărbat care avea reţinut un peşte din specia clean sub dimensiunea minimă legală. Acesta a fost sancţionat cu amendă în valoare de 300 de lei, pentru că a pescuit în zona de protecţie a resursei acvatice vii peşti sub dimensiunile minime legale. Permisul de pescuit i-a fost ridicat pentru o perioadă de 90 de zile.

Alte două contravenţii au fost constatate în localitatea Sântandrei, unde doi bărbaţi au fost sancţionaţi pentru că pescuiau în zona de protecţie a resursei acvatice vii. Fiecare a primit câte o amendă de 600 lei, iar permisele de pescuit le-au fost ridicate pentru o perioadă de 90 de zile.

Un alt bărbat pescuia în comuna Sânicolau Român, în zona de protecţie a resursei acvatice vii. Şi acesta a fost sancţionat cu amendă de 600 lei şi ridicarea permisului de pescuit pentru o perioadă de 90 de zile. Peştii găsiţi asupra lor cu ocazia constatării contravenţiilor piscicole, au fost eliberaţi în mediul natural.

De la începutul anului până în prezent, jandarmii au efectuat 21 de acţiuni comune cu A.J.V.P.S. Bihor.
În urma acestor acţiuni a fost constatată o infracţiune având doi autori. Aceştia încercau să amplaseze în apă o plasă monofilament(setcă), cu o lungime de 26,3 metri, interzisă la deținere.
Totodată, au fost aplicate 40 de sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 9.600 lei.