O familie formată din doi adulţi şi patru copii din comuna Pietroasa, satul Cociuba Mică, a fost evacuată preventiv, deoarece casa în care aceştia locuiesc se află aproape de Crişul Pietros, un râu al cărui debit a crescut semnificativ în urma ploilor.
“Până la ora 11.30, în dispeceratul ISU BH, nu au fost primite sesizări cu privire la efecte ale fenomenelor meteorologice și hidrologice deosebit de periculoase, avertizate prin CODUL ROȘU. În localitatea Cociuba Mică, comuna Pietroasa, o familie (formată din șase membri: doi adulți și patru minori), a cărei locuință se află în imediata proximitate a Crișului Pietros, al cărui nivel a crescut în urma precipitațiilor abundente, a fost evacuată preventiv, viceprimarul comunei recomandându-le să se mute, până la normalizarea situației, la rudele care locuiesc într-o casă situată într-o zonă mai sigură, din aceeași localitate. Pompierii militari sunt prezenți în teren și monitorizează continuu situația la nivelul unităților administrativ-teritoriale aflate sub incidența CODULUI ROȘU, fiind pregătiți să intervină în orice clipă, pentru salvarea și protejarea vieților și bunurilor oamenilor”, a precizat mr. Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de Cod Roșu, valabilă pentru localitățile Buntești, Pietroasa, Rieni, Remetea, Câmpani, Curățele, Budureasa, Căbești din județul Bihor, în data de 18.05.2021, între orele 12:00-18.00: “Va continua să plouă abundent și se vor acumula în general 30-45 l/mp – în ultimele 6 ore în zonă s-au cumulat 75-80 l/mp, iar de la începutul ploii (în ultimele 16 ore), în jur de 140 l/mp.”.
În scopul protejării populației, în zonele aflate sub incidența Codului Roșu a fost transmis, prin sistemul Ro – Alert, mesajul de avertizare: “Atenție viitură, revărsare de apă! Adăpostiți-vă în zone/locuri înalte! Avertizare meteo, COD ROȘU, în data de 18.05.2021, între orele 9:15 – 12:00, se pot produce scurgeri pe versanți, torenți, pâraie, creșteri de debite cu depășirea cotei de pericol pe raza Buntești, Pietroasa, Rieni, Remetea, Câmpani, Curățele, Budureasa, Căbești.”.
Pentru optimizarea intervențiilor în sprijinul cetățenilor, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crișana” au fost alertate subunitățile în ale căror raioane de intervenție se află localitățile expuse fenomenelor hidrologice periculoase și prealertat personalul aflat în timpul liber.
Evoluţia fenomenelor hidrologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al inspectoratului, echipajele de pompieri fiind prezente în teren pentru a asigura siguranța cetățenilor.
Pompierii militari recomandă cetățenilor să respecte regulile și măsurile de protejare a vieții și bunurilor pentru prevenirea și limitarea efectelor fenomenelor meteorologice deosebit de periculoase, să anunțe imediat autoritățile, prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.