Ediția a XII-a a festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” va transforma, în perioada 15–16 noiembrie 2025, stațiunea bihoreană Băile Felix în capitala gustului tradițional românesc. Evenimentul, devenit deja o tradiție, promite un adevărat „Turneu al Campionilor”, reunind echipele câștigătoare ale edițiilor anterioare și cei mai buni maeștri ai bucătăriei autohtone.
Turneul campionilor și „Clasa cu gust”
Organizatorii au invitat în competiție ocupantele locurilor I, II și III de la primele 11 ediții ale festivalului, printre care se numără echipele din Avram Iancu, Biharia, Dobrești, Medieșu Aurit (SM), Oșorhei, Pomezeu – Casa Corniș, Sânmartin, Sântandrei, Valea lui Mihai și Zestrea Silvană (SJ). Acestora li se vor alătura echipele din Mădăraș și Nădlac (AR), care vor completa lista participanților.
În paralel, va avea loc și ediția a IV-a a concursului „D’ALE PORCULUI PRO – CLASA CU GUST”, destinată tinerilor din școlile și universitățile de profil alimentar. În competiție s-au înscris deja instituții din județul Bihor, între care Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Liceul Tehnologic „Felix” Sânmartin, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea și Universitatea din Oradea – Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare.
Competiția este organizată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România, sub coordonarea președintelui Chef Cezar Munteanu.
Un juriu de top și premii consistente
Festivalul se va desfășura pe durata a două zile, iar cele mai apreciate preparate vor fi jurizate de 10 profesioniști recunoscuți în arta culinară, printre care:
- Chef Cezar Munteanu – președinte A.N.B.C.T. România;
- Chef Georgy Valery – fondator „Culinary Arts School Brașov”;
- Mircea Groza – arheolog culinar și autorul volumului „Zămuri – supe, zupe şi năcreli”;
- Chef Nina Rus – dublu medaliată cu bronz la Olimpiada Gastronomică (IKA) 2024;
- Chef Cerasela Lungu, Oana Igrețiu & Diana Rajos-Nicolin („Savori Urbane”), Chef George Furdui, Chef Paul-Ionuț Secară și Adina Marciuc – reprezentant COMTIM.
Valoarea totală a premiilor depășește 50.000 de lei, oferite cu sprijinul partenerilor și sponsorilor. Marele premiu al „Turneului Campionilor” va fi un triciclu electric de marfă Cargo 700 NC09, în valoare de peste 14.000 de lei, oferit de compania MOVE ECO.
Program și momente artistice
Pe lângă competițiile culinare, vizitatorii vor avea parte de târgul de produse locale „FAIN DIN(ing) BIHOR”, ateliere de făcut cârnați pentru copii, degustări și demonstrații culinare susținute de chefi renumiți.
- Sâmbătă, 15 noiembrie, zi dedicată „Turneului Campionilor”, programul artistic va culmina cu un recital susținut de Deti Iuga și formația sa.
- Duminică, 16 noiembrie, în cadrul „Clasei cu Gust”, scena îi va găzdui pe Sânziana Toader-Ardelean și prietenii săi – Anamaria Gal, Răzvan Moț, Ioana Urs, Iulia Lucaciu-Vlaș și Ancuța Mateiu.
Un omagiu adus lui Ioan Șora
Ediția 2025 este dedicată memoriei primului partener și prieten al festivalului, regretatul Ioan Șora, fost primar al comunei Pomezeu și președinte al Asociației Comunelor din România – Filiala Bihor. În semn de respect, Premiul de Popularitate al festivalului va purta, de acum înainte, numele său – „Premiul Ioan Șora”.





































