Avertizare meteo! Furtuni după-amiază, grindină, risc de inundații

1622
Cod galben furtună Aleșd
Foto ©️ Karol Dezso

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au emis, joi, mai multe alerte meteo cod galben şi portocaliu, în care anunţă vânt puternic, vijelii, frecvente descãrcãri electrice şi grindinã până vineri în nouă judeţe, dar și caniculă în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul şi centrul Moldovei.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 02 iulie, ora 18:00 – 03 iulie, ora 06:00

În judeţele Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sãlaj, Caraş Severin, precum şi în zona de munte a judeţelor Hunedoara, Alba şi Cluj vor fi intervale cu intensificãri puternice ale vântului (rafale de 80…90 km/h), vijelii, frecvente descãrcãri electrice şi grindinã. Pe arii restrânse vor fi averse torenţiale şi se vor acumula cantitãţi de apã de peste 35…60 l/mp.

COD GALBEN


Interval de valabilitate: 02 iulie, ora 15:00 – 03 iulie, ora 06:00

În Banat, Crişana, Maramureş, local în Transilvania şi în vestul Carpaţilor Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosfericã accentuatã, ce se va manifesta prin frecvente descãrcãri electrice, averse torenţiale, grindinã şi vijelii. Cantitãţile de apã vor depãşi 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 40…50 l/mp.

De asemenea de joi până vineri, va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul şi centrul Moldovei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. 

Indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi pe arii restrânse şi în restul zonelor de câmpie şi podiş.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.