Au fost adoptate toate proiectele de hotărâri necesare proiectului ,,Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”

371

Luni, 16 noiembrie 2020, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Bihor, au fost aprobate toate hotărârile necesare în vederea realizării proiectului ,,Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, proiect ce are în vedere construcția de drumuri de legătură între Municipiul Oradea și localitățile: Oșorhei, Sântandrei și Nojorid. 

 

Din pachetul de documente adoptate fac parte: proiectele de hotărâre legate de aprobările trecerii în domeniul public și proprietatea publică a Județului Bihor – Consiliului Județean Bihor, după finalizarea procedurilor de expropriere, a sectoarelor de drum cuprinse pentru obiectivele de investiții din localitățile Oșorhei, Sântandrei și Nojorid. Totodată a fost aprobat și proiectul de hotărâre privind ,,Strategia de dezvoltare durabilă a Județului Bihor”, pentru perioada 2021-2027, în domeniul Transportului Rutier, justificarea impactului asupra dezvoltării economice la nivelul Județului Bihor și ,,Acordul de parteneriat între Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și Unitatea Administrativ Teritorială Județul Bihor/Consiliul Județean Bihor”.

Toată această documentație adoptată face obiectul primului pas în scopul accesării finanțării europene prin Programul Operațional Asistență Tehnică, în parteneriat cu ADR N-V, pentru realizarea studiilor de fezabilitate pregătitoare realizării acestor drumuri. În acest program județul Bihor va beneficia de 340.000 Euro pentru aceste studii, ale căror proiecte de până la maxim 45.000.000 Euro urmând sa fie depuse ulterior prin Programul Operațional Regional. 

,,Prin aceste hotărâri adoptate am făcut un pas important în vederea realizării unui proiect care va avea un impact considerabil în dezvoltarea județului Bihor. Banii europeni sunt extrem de importanți, mai ales în domeniul infrastructurii rutiere,pentru că stau la baza dezvoltării economice și progresului oricărei zone. Ne propunem ca până la data de 27 noiembrie să putem depune cererea de finanțare pentru aceste studii de fezabilitate. În acest fel porțiuni de noi drumuri județenerespectiv centura Oșorheidrumul de legătură Nojorid și centuraSântandreisituate în zona metropolitană a Oradieivor ușuracirculația greoaie spre Oradea din trei direcțiiAleşd – OşorheiSalonta – Nojorid şi Girişu de Criș – Sântandrei. În felul acestareţeaua de drumuri județene va fi extinsă și dezvoltată în zona dinjurul Oradieiunde avem cele mai aglomerate drumuri din județ.Vom finaliza proiectele tehnice anul viitor şi vom începe apoilucrărileValoarea estimată a acestor noi proiecteinclusivmodernizarea unor porțiuni de drumuri județene existente înlungime de 15 km din zonă metropolitană, este de 40 milioaneeuro. Finanțarea ar urma  fie asigurată din fonduri europeneprin programul operațional regional. Mulțumesc primăriilor dinzona metropolitană şi Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vestpentru colaborarea pe care am convenit-o în așa fel încât  se poată accesa fondurile europene. Vom circula mai bine pe o rază de 30 de km faţă de Oradea, în toate direcţiilea declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.