A XXV-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari, în Parcul Nicolae Bălcescu din municipiul Oradea

188
Afis-Targ-Mesteri-Populari-1-1024x1024~2-800x511
 

Între 20–22 iulie 2018, Muzeul Ţării Crişurilor organizează împreună cu Consiliul Judeţean Bihor şi în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Murray Press Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” şi Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor” cea de a XXV-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România, care are loc în Parcul Nicolae Bălcescu (lîngă Grădina Zoologică).

 

La această prestigioasă manifestare  participă 150 de meşteri populari din zone geografice şi etnografice cunoscute ale ţării (Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, Bihor etc.), care vor oferi publicului vizitator o diversitate impresionantă de obiecte create de aceştia: ceramică, obiecte de fier, lemn, papură şi împletituri din nuiele, piese textile, port popular tradiţional şi vestimentaţie inspirată din acesta, podoabe, pictură naivă, icoane pe sticlă, ouă încondeiate, sticlă, turtă dulce, plăcinte, colac secuiesc, plante medicinale etc. Ca şi la celelalte ediţii, sînt invitaţi meşteri populari din Ungaria (turtă dulce, port popular, ceramică, podoabe, piese din metal etc.), Serbia (obiecte din lemn, machete de instalaţii tehnice) şi Camerun (măşti, podoabe etc.), iar anul acesta avem invitaţi şi din Republica Moldova – Basarabia (podoabe ţărăneşti, jucării din lemn).  Pînă acum s-au anunţat 137 de meşteri populari.

Şi la această ediţie sînt invitate să-şi expună spre vînzare creaţiile asociaţiile unde activează copii cu dizabilităţi (Asociaţia „Down”, Oradea, Centru de Zi „Iedera”, Oradea, Centrul cu Profil Ocupaţional pentru Persoane cu Dizabilităţi „Wilhelmina”, Oradea, Asociaţia Alsterdorf, Oradea).

Avînd în vedere că este o ediţie jubiliară, vor fi premiaţi meşterii care au fost fideli târgului, timp de 25 de ani.

Deschiderea oficială a târgului: vineri, 20 iulie 2018, la ora 19.

Programul târgului:

vineri, 20 iulie: 11 – 20, sîmbătă, 21 iulie: 9 – 20, duminică, 22 iulie: 9 – 19.

Au loc şi spectacole de muzică populară cu ansambluri folclorice care vor întregi manifestarea culturală în fiecare zi şi care vor avea loc după următorul program:

Vineri, 20 iulie 2018, orele 18 – 20,30

Sîmbătă, 21 iulie 2018, orele 17 – 20,30

Duminică, 22 iulie 2018, orele 16 – 19.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.