50 de ani de la invazia Cehoslovaciei marcati la Oradea

119

Biblioteca Universității din Oradea a găzduit, vineri, o manifestare specială, dedicată aniversării jumătății de veac trecută de la invadarea Cehoslovaciei, de către trupele statelor membre ale Tratatului de la Varșovia – în frunte cu URSS.

 

Cu această ocazie, a avut loc și o expoziție fotografică, cu imagini dramatice din timpul invaziei, ce a înăbușit curajoasa inițiativă democratizare a acestei țări comuniste, condusă la acea vreme de către Alexander Dubcek. Republica Socialistă România a refuzat atunci să se alăture invaziei condusă de Uniunea Sovietică, rămânând celebru în epocă discursul lui Nicolae Ceaușescu, prin care prefigura și condamna invazia din 20 august 1968.

Uniunea Democrată a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR) a fost organizatorul manifestării de la Oradea. Președintele Adrian Merka a vrut să sublinieze, astfel, cei 50 de ani trecuți de la momentul 1968, în tandem cu Centenarul Marii Uniri. De altfel, în discursul său, Merka a arătat cum, la vremea respectivă, poporul slovac era mult prea puțin reprezentat în structurile comuniste de la Praga, astfel încât democratizarea adusă de Dubcek a fost percepută cu multă speranță de poporul slovac, la acea vreme.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.