50 de ani de la invazia Cehoslovaciei marcati la Oradea

119

Biblioteca Universității din Oradea a găzduit, vineri, o manifestare specială, dedicată aniversării jumătății de veac trecută de la invadarea Cehoslovaciei, de către trupele statelor membre ale Tratatului de la Varșovia – în frunte cu URSS.

 

Cu această ocazie, a avut loc și o expoziție fotografică, cu imagini dramatice din timpul invaziei, ce a înăbușit curajoasa inițiativă democratizare a acestei țări comuniste, condusă la acea vreme de către Alexander Dubcek. Republica Socialistă România a refuzat atunci să se alăture invaziei condusă de Uniunea Sovietică, rămânând celebru în epocă discursul lui Nicolae Ceaușescu, prin care prefigura și condamna invazia din 20 august 1968.

Uniunea Democrată a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR) a fost organizatorul manifestării de la Oradea. Președintele Adrian Merka a vrut să sublinieze, astfel, cei 50 de ani trecuți de la momentul 1968, în tandem cu Centenarul Marii Uniri. De altfel, în discursul său, Merka a arătat cum, la vremea respectivă, poporul slovac era mult prea puțin reprezentat în structurile comuniste de la Praga, astfel încât democratizarea adusă de Dubcek a fost percepută cu multă speranță de poporul slovac, la acea vreme.

 

Urmărește-ne și pe Google News