Festivitatea de absolvire a liceului la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Romanˮ din Aleșd (foto-video)

1974
Festivitatea de absolvire a liceului la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Romanˮ din Aleșd
Foto ©️ Mihai Lelea
 

Primii care termină anul școlar în învățământul preuniversitar sunt elevii claselor a XII-a. Azi, la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Romanˮ din Aleșd, s-a desfășurat Festivitatea de absolvire a liceului. Gaudeamusul a răsunat azi pentru cei 130 de elevi din cele șase clase terminale. A patruzeci și șaptea generație de elevi a liceului nostru se remarcă prin cei 42 de elevi premianți, dintre care se disting șefele de promoție: Grațiana Madar și Carla Todoș, ambele din clasa de filologie.

,,Alte măști, aceeași piesăˮ, cum ar zice poetul. Același cântec, emoții noi! Emoții în sufletul celor care pleacă pe alte drumuri, emoții în sufletul părinților binecuvântați, emoții în sufletul dascălilor care au mai educat o generație. 

Scenariul a urmat oarecum tiparul clasic, dar actorii, interpretarea și trăirile sunt altele în fiecare an. Ziua absolvirii a început cu descoperirea claselor împodobite de colegii din clasele a XI-a. Baloane asortate cu vestimentația fiecărei clase, urări scrise pe tablă, mici surprize lăsate pe bancă au dat viață sălilor de clasă. Decorul potrivit pentru ultima oră de dirigenție! Nu știm exact ce s-a spus în această oră, dar sigur au fost clipe de emoții, zâmbete, culoare, cântec și vorbe alese! 

Conduși de către diriginți pe sub podul de flori, absolvenții au ajuns în curtea liceului pentru o ultimă festivitate. Momentul a fost deschis și apoi moderat de doamna director Valeria Vasile. Numindu-i ,,super campioniˮ, doamna director a apreciat calitățile acestei generații: tenacitatea, răbdarea, înțelepciunea, curajul, abilitatea de a se adapta la condițiile actuale. Capitolul scris împreună s-a încheiat cu succes. Doamna director le-a urat absolvenților ca următoarele capitole ale romanului vieții lor să fie marcate de sănătate, de emoții pozitive și de reușite personale și profesionale.

Domnul primar Ioan Todoca, mereu implicat în viața școlară, a felicitat această ,,generație de sacrificiuˮ și a promis o continuare a colaborării și a susținerii colegiului nostru.

Dragostea părinților pentru actorii principali ai momentului a prins glas în discursul emoționant al doamnei Gabriela Gavrilaș, reprezentanta părinților. Au fost felicitați elevii pentru rezultatele meritorii și au fost recunoscute implicarea, dăruirea, profesionalismul și harul corpului profesoral, toate puse în slujba educării acestei generații.

,,Vârful de lance al grupului de părinți din această școalăˮ, cum s-a autonumit, domnul Cristian Ardelean a venit, ca la fiecare întâlnire cu tinerii, cu sfaturi pentru absolvenți: să nu uite de unde au plecat, să trăiască fiecare moment intens și conștient, să iubească natura, să nu devină robii tehnologiei. 

Discursurile șefelor de promoție au purtat mesajul unei generații. Au punctat momentele importante din anii de liceu, au numit oamenii care au contribuit la formarea lor, au transmis recunoștință părinților și gânduri de bine colegilor mai mici. 

,,Dragi părinți, vă mulțumim pentru iubirea voastră! Noi vă cerem mereu lucruri materiale, ne mai și răzvrătim dacă nu primim totul, mai avem toanele noastre de copii rebeli, dar credeți-ne că suntem conștienți de eforturile voastre și vă suntem recunoscători! Vă suntem recunoscători pentru vorbe, pentru gesturi, pentru încurajări și susținere necondiționată! Avem nevoie de voi! Avem nevoie nu doar de cei 7 ani de acasă, ci de o viață întreagă cu voi aproape de noi! Să ne fiți sănătoși!ˮ a rostit cu emoție Grațiana.

Iar Carla a continuat pe același ton de recunoștință: ,,N-am regretat nicio clipă această investiție – adolescența noastră, mai ales pentru că fiecare dintre noi a fost însoțit în această călătorie, în calitate de pasageri, de părinți, de profesori, de oameni dragi, care v-ați îmbarcat fără ezitare alături de noi. Ne-ați fost alături atunci când cerul era senin, dar mai ales când am avut parte de turbulențe pe parcursul călătoriei. Nici nu știți cât de importantă v-a fost prezența! 

Și pentru că ne-am dat seama că ne place zborul spre visurile noastre, noi ne vom continua călătoria, însă nu înainte de a saluta cu recunoștință pe cei din turnul de control, de unde am fost îndrumați și de unde ne-a fost vegheat cu atenție zborul. Domnilor profesori, primiți respectul și recunoștința noastră pentru tot ce ați făcut pentru noi – ați lucrat cu migală și răbdare, ați șlefuit minți  și suntem siguri că veți fi mândri de noi!

Rămâneți cu bine, dragii noștri, rămâneți lumini vii care îi vor ghida mereu pe alți adolescenți temerari dornici să descopere Universul!ˮ

Cele două șefe de promoție au fost recompensate cu un premiu de către domnul Cristian Ardelean, președintele Asociației Părinților Prodidactium Alexandru Roman, Aleșd.

Eleva Andreea Bohuș din clasa a XI-a A a transmis absolvenților urări de sănătate și de împlinire, le-a dorit să aibă succes la examenele următoare și a promis că generațiile următoare vor încerca să preia de la absolvenți cheia succesului.

Apropo de cheie, a urmat momentul de predare și de preluare a cheii. Reprezentanți din fiecare clasă de a XI-a au preluat de la reprezentanții claselor a XII-a cheia, ca simbol al predării ștafetei în competiția pentru cunoaștere.

A urmat premierea pe clase a elevilor cu rezultate bune în ultimul an de liceu, dar și la concursurile școlare din cei patru ani, pentru care s-a înmânat diploma Laurii anilor de liceu.

Clasa a XII-a A, specializarea matematică-informatică, a sugerat, prin vestimentația de culoare neagră, eleganța momentului, dar și seriozitatea elevilor. Doamna Carmen Dios, profesor de limba și literatura română, a trăit momentul în dublă ipostază: cea de diriginte al clasei, dar și cea de mamă a unui absolvent.

Clasa a XII-a B, condusă de doamna dirigintă Dorina Venter, a purtat robe ca simbol al absolvirii unui ciclu de învățământ. Ultima clasă de științe ale naturii a liceului nostru este a opta generație mentorată cu succes de doamna profesor.

Clasa a XII-a C, specializarea filologie – intensiv engleză, se mândrește cu 20 de elevi cu medii peste 9.  ,,Pentru mine sunteți cei mai frumoșiˮ, a afirmat la finalul discursului doamna profesor Anamaria Sabău, diriginta clasei. Îmbrăcați azi în culori asortate cu veselia tinereții (burgundy, albastru, roz), acești elevi au purtat în anii trecuți tricourile voluntarilor, ei făcând parte din prima generație de voluntari din proiectul județean ,,Ready to helpˮ.

Clasa a XII-a D, specializarea tehnician în activități economice, a transmis prin culorile purtate – verde și alb – speranța în vremuri mai bune, dar și încrederea în propriile forțe.  Diriginta, doamna profesor Gabriela Pop, și-a luat rămas-bun de la acești elevi ,,deștepți, frumoși și cu inițiativăˮ. 

Clasa a XII-a E, specializarea tehnician în comerț, a făcut, împreunăcu doamna profesor Lidia Ciucle, diriginta clasei, un ,,bilanț de emoții și de amintiriˮ. Roșul purtat simbolizează trăirea cu intensitate a vieții și optimismul specific vârstei. 

Clasa a XII-a F, specializarea tehnician electrotehnist, a fost mentorată de doamna profesor Iulia Bradea. Băieți eleganți, îmbrăcați în gri și negru, au finalizat inițierea în domeniul echipamentelor elelectrice. Doi dintre ei au primit înainte cu o zi diploma de voluntar de onoare în cadrul proiectului deja menționat. 

Ultimul cuvânt al elevilor a fost rostit de Paul Creț, președintele Consiliului elevilor, elev în clasa a XII-a D. Liderul liceenilor și-a încheiat discursul pe un ton hotărât: ,,Trăiți clipa la maximum!ˮ le-a transmis colegilor mai mici.

Ceea ce nu a reușit să fie transmis la ora de dirigenție sau la festivitate a fost surprins în pozele făcute la final. Buchetele de flori oferite au strâns între panglici toate emoțiile momentului, toate culorile sentimentelor trăite de elevi, de părinți și de dascăli. 

Felicitări, dragi absolvenți! Să primiți toate binecuvântările vieții cu recunoștință! Folosiți util și creativ cunoștințele adunate și îmbogățiți-vă permanent mintea și sufletul!

Gaudeamus igitur… încă o dată…

Ana Mihaela Cadleț este profesor din anul 2004. Absolventă a Facultății de Litere, specializarea Franceză-Română, a devenit profesor din dorința de a fi mereu printre copii. Și-a ales ca disciplină de predare Limba și literatura română tocmai din dragostea pentru cuvânt. Cuvântul spus sau scris poate să schimbe lumi, dacă e potrivit la context. Copiii experimentează lumea prin cuvintele din cărți. Orele de literatură, de limbă și de comunicare au o prelungire eficientă în activitățile extrașcolare pe care doamna profesor le organizează, pornind de la ideea că fiecare experiență e încă un pas spre cunoaștere. În prezent, este înscrisă la cursul de Jurnalism și comunicare media.