0.3 C
Aleşd
miercuri, 29 noiembrie 2023
 

​FOLCLORUL SLOVAC – EMBLEMĂ A IDENTITĂȚII LOR NAȚIONALE

Localitatea Valea Cerului, componentă a comunei Suplacul de Barcău a devenit cunoscută în țară și peste hotare datorită hărniciei locuitorilor săi de etnie slovacă, dar și pentru calitatea de păstrători ai limbii și culturii slovace. O comunitatea mică numeric dar mare prin eforturile încununate cu succes de tradiționalizare și conservare a elementelor ce îi dă identitatea. Denumirea localității a fost dată de bogăția în păduri de cer (stejar) ce străjuiesc această vale mirifică. Astăzi, putem afirma că această denumire are și o altă conotație, dată de înnobilarea acestui cadru natural deosebit cu locuințe și gospodării tradiționale, desprinse parcă din poveste. Turiștii care vizitează aceste locuri rămân impresionați de frumusețea locului, autenticitatea portului și tradițiilor folclorice și ospitalitatea locuitorilor.

- Publicitate -

Pentru promovarea valorilor spirituale ale etniei slovace, în țară și Europa, în anul 2004, la inițiativa familiei Merka,  Frantișek și a fiului său Adrian Miroslav, actual președinte al UDSCR și deputat în Parlamentul României, s-a înființat un ansamblu folcloric  „Cerovina”, alcătuit din tinerii din sat care a devenit purtătorul emblematic al identității spirituale slovace. Numeroasele spectacole prezentate în țară și străinătate de-a  lungul timpului, a dat maturitate calitativă ansamblului, măiestria artistică a evoluat , ajungând la statutul de semi profesionism.

Mergând pe linia apropierii de alte comunități slovace, ce trăiesc în alte țări europene, inclusiv în țara lor de origine, Slovacia, s-a creat un festival internațional anual de folclor slovac, având ca locație Valea Cerului, la care au fost invitate ansambluri folclorice similare. Din an în an festivalul a luat amploare devenind cel mai important eveniment cultural al slovacilor din România. Organizatorii festivalului sunt: UDSCR, Departamentul pentru slovacii din Diasporă de pe lângă Guvernul Slovaciei, Consiliul local al comunei Suplacul de Barcău. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii din România. În zilele de 16 – 17 iulie 2016, s-a desfășurat ediția cu numărul XII, la care au fost invitate ansambluri folclorice din: Serbia, Croația, Ungaria, Slovacia , care alături de formațiile folclorice a slovacilor din România, au oferit sutelor de spectatori prezenți în cele două zile,spectacole folclorice  de gală. Specific la slovaci sunt obiceiurile și tradițiile populare în care se îmbină armonios jocul cu dansul și cântecul și care marchează unele întruniri ale tinerilor din mediul rural. Aceste întruniri sunt prilejuite de activități agrare sau sărbători tradiționale din calendarul religiei romano – catolice. Cu acest prilej tinerii își etalează calitățile de dansatori, cântăreți , inventează jocuri de societate, creând o atmosferă de distracție și amuzament.

Astfel de manifestări complexe au fost oferite și la această ediție de ansamblurile folclorice : Lipovec (Slovacia); OCA a fraților ”Banasovici” (Croația); OCA „Jan Collar (Serbia); Piliș (Ungaria); Detelinka (Vărzari RO); Lipka (Budoi RO); Salasan (Nădlac RO), Cerovina (Valea Cerului RO). Frumusețea și paleta coloristică a costumelor populare au încântat privirile spectatorilor. Varietatea elementelor folclorice prezentate au scos în evidență bogăția și frumusețea obiceiurilor și tradițiilor populare slovace, care îmbogățesc patrimoniul cultural al poporului slovac statuat în identitatea proprie.

Din interviul acordat de d-l Adrian Merka, președinte al Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România , am reținut ideea promovării culturii rurale, care sunt rădăcinile din care s-a născut fiecare popor. Tezaurul nesecat al tradițiilor populare, promovate prin acest festival, de către copii și tineri, întărește garanția promovării, conservării și perenității sale. „Prin acest festival și prin ansamblul nostru „Cerovina”noi suntem portdrapelul slovac  în România și al României peste graniță” Școala și biserica romano – catolică sunt pilonii principali ai păstrării limbii și culturii autentice. Pe de altă parte întâlnirile tinerilor slovaci din mai multe țări se constituie în elemente de apropriere,  prietenie și de mândrie că fac parte din același popor, demn  , civilizat și cult.

La sfârșitul spectacolului toate formațiile au fost premiate cu diplome și cadouri din partea organizatorilor.

 

 

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,418FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,510AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI