0.3 C
Aleşd
miercuri, 29 noiembrie 2023
 

​REDESCOPERĂ BIHORUL PE BICICLETĂ – BISERICI DE LEMN

Evenimentul își propune să facă cunoscute turiștilor bisericile de lemn din județului Bihor, să susțină producătorii locali, să popularizeze preparatele culinare din fiecare zonă și,  nu în ultimul rând, să încurajeze cicloturismul. ”Redescoperă Bihorul pe bicicletă-biserici de lemn” va fi organizat în data de 10 septembrie 2016, pe următorul circuit: 

- Publicitate -

Gara Tileagd – Tilecuș, Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – Vârciorog, Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – Fâșca, Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – Hotar, Biserica de lemn “Sfântul Gheorghe” și Căminul Cultural – Țețchea – Telechiu – Poșoloaca – Tileagd Gară.

Pornirea pe traseu se va face la ora 9 din fața stației de tren Tileagd. Turiștii care vin cu mașina vor putea să parcheze gratuit și în siguranță, la circa 200 de metri de gara CFR, într-o curte privată. Parcarea va fi semnalizată cu un banner al Agenției de Management al Destinației Bihor.
Traseul propus are o lungime de 40 de kilometri. 90% din drumul care va fi străbătut este asfaltat, diferența de nivel fiind de 360 de metri, cu pante de urcare și coborâre între 8% și 10% înclinație. Porțiunea fără asfalt este pe un drum pietruit situat între satele Fâșca și Hotar. Traseul poate fi parcurs lejer și oferă peisaje naturale splendide pentru acest sezon. În plus, pe traseu vor fi asigurate puncte de alimentare cu apă. 


Pe parcursul zilei vor fi vizitate 4 biserici de lemn construite între secolele XVII și XVIII. Istoria și informații despre arhitectura celor 4 lăcașe de cult vor fi prezentate de către preoții parohi sau de către localnici.  După vizitarea fiecărei biserici, turiștii vor putea gusta diverse produse culinare, preparate local după rețete tradiționale. De asemenea, de pe mesele din curtea bisericilor nu vor lipsi fructele proaspete de sezon sau băuturile naturale. 

Biserica de lemn Fasca Varciorog

Potențialul cicloturistic al județului Bihor este ridicat din toate punctele de vedere, atât pentru cicloturismul “de șosea” cât și pentru cicloturismul montan (mountain biking recreativ și turistic). 

Pe lângă relieful favorabil, care oferă peisaje impresionante și variate, cicloturismul beneficiază în Bihor și de un patrimoniu cultural deosebit.  Accesul spre obiectivele turistice este deschis în mare parte tuturor posesorilor de biciclete, facilitând astfel crearea unei rețele de trasee diverse, care să aducă în prim plan cât mai multe atracții turistice naturale și antropice.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Primăria Comunei Tileagd, Primăria Comunei Vârciorog, Primăria Comunei Țețchea, Asociația Unanimis Oradea și Asociația Filantropia Oradea. 

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,418FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,510AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI