4.1 C
Aleşd
luni, 17 martie 2025
Blue Container Aleșd

​Holcim România încheie un proiect de foraj și aduce apă potabilă celor 10 familii din cătunul Valea Lupului

Holcim România, membră a grupului LafargeHolcim, unul dintre cei mai importanţi producători de ciment, betoane şi agregate, în parteneriat cu Primăria Comunei Țețchea, inaugurează astăzi prima sursă de apă potabilă din cătunul Valea Lupului, în urma finalizării unui proiect de foraj. 40 de locuitori ai localității beneficiază acum de o sursă de apă constantă și curată.
Holcim România se implică frecvent în proiecte de îmbunătățire a calității vieții membrilor comunităților în care activează. În baza parteneriatului de lungă durată cu Primăria Comunei Țețchea, compania a participat cu resurse financiare și logistice la realizarea proiectului de foraj de apă din localitatea Valea Lupului, arondată administrației comunei. 

În urma finalizării acestui proiect, 10 familii – aproximativ 40 de persoane – beneficiază de o sursă de apă potabilă. Localitatea se află în apropierea fabricii de ciment Holcim din Aleșd.

Valoarea totală a proiectului de foraj apă s-a ridicat la 64.000 de lei, sumă la care compania a contribuit cu 44.000 de lei. 

“O componentă esențială a planului nostru 2030 este ca, în zonele cu resurse limitate de apă, să oferim comunităților, din zonele in care operam,  acces la sursa de apa potabilă. Exact asta am făcut atunci când am creat în Valea Lupului o sursă de apă potabilă pentru săteni, în conformitate cu preocuparea noastră consecventă pentru protejarea apei și naturii”, a declarat Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabilă al Holcim România .

Până la implementarea acestui proiect, locuitorii din Valea Lupului foloseau apa obținută cu ajutorul unui sistem improvizat pentru captarea unui izvor, însă acesta a secat în ultimii patru ani. În lipsa unei surse de apă potabilă curentă, sătenii își procurau apa potabilă din fântâni din satele învecinate sau o cumpărau..

Ţetchea, Telechiu, Hotar și Subpiatră sunt cele patru sate arondate comunei Ţetchea. În primele două, există o rețea de apă, iar, în ultimele, lucrările la rețeaua de apă vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an. Însă Valea Lupului, aflându-se la trei kilometri distanță de Subpiatră, nu a putut fi inclusă în proiectul de alimentare cu apă realizat de administrația locală

.
“Ne onorează să-i putem ajuta pe locuitorii din Valea Lupului facilitându-le accesul la o sursă de apă potabilă. În același timp, însă, suntem conștienți că, potrivit Institutului Național de Statistică, 8.500.000 de locuitori ai României nu au apă curentă. În acest context și ținând cont de faptul că protejarea sănătății – având în vedere oamenii și comunitățile – se află, în continuare, în centrul tuturor acțiunilor noastre, ne dorim ca acest proiect să fie deopotrivă un exemplu, un început și un apel la coeziune în domeniul responsabilității corporative”, spune Ignacio Arroyo, Directorul fabricii Holcim din Aleșd. 
La nivel național, doar 55% din populație are acces la servicii publice de alimentare cu apă, iar potrivit Agenției Europene de Mediu utilizarea de apă potabilă și nepotabilă s-a redus semnificativ în doar 21 de ani de la 20,4 mld. metri cubi, în 1990, la 7,19 mld. metri cubi în 2012. Prin urmare, consumul de apă pe cap de locuitor ajunge anual la 1,894 metri cubi.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

36,981FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
1,002CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,780AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI