Invitați speciali la orele de pregătire pentru Bacalaureat la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Romanˮ din Aleșd

1381
Ioana Cheregi
Ioana Cheregi
 

Pentru a suplimenta pregătirea pentru proba scrisă de Limba și literatura română din cadrul examenului final, dar și pentru a ieși din tiparul orelor, ne-am gândit să le dăm elevilor ocazia să întâlnească oameni care au ceva să le spună, oameni foarte buni în profesia lor, oameni care le pot deveni modele sau care să le insufle dragostea de cultură, de lectură, de trăire reală a vieții. 

În perioada 15-21 aprilie 2021, elevii clasei a XII-a, specializarea Filologie, au participat, în cadrul orelor de Limba și literatura română, la patru webinarii în cadrul cărora invitații speciali le-au întins o mână (o vorbă) de ajutor pentru repetarea unor conținuturi evaluate la subiectul I și al II-lea de la proba scrisă: genurile literare și discursul argumentativ.

Seria webinariilor a fost deschisă de întâlnirea cu actrița Ioana Cheregi. Fostă elevă eminentă a liceului nostru, Ioana bucură în prezent spectatorii Teatrului de Nord din Satu Mare. Obiectivul principal al webinarului ,,Tehnici inovative de receptare a textului dramaticˮ este consolidarea cunoștințelor elevilor cu privire la textul dramatic. Și cine le-ar putea dezvălui mai bine lumea teatrului decât cea care pășește zilnic pe o scenă reală și se metamorfozează după structura fiecărui personaj? Au fost prezente la activitate doamna director Valeria Vasile și doamna profesor Carmen Hodișan.

Al doilea webinar s-a intitulat ,,Metode inovative de receptare a discursului poeticˮ și a avut ca invitat un lector de la Facultatea de Litere, Universitatea  din Oradea, doamna Paula Neamțu. Lectorul i-a îndemnat pe elevi să utilizeze în comentariul lor instrumentele (conceptele) achiziționate în timpul liceului, dar să dea viață discursului prin implicarea lor afectivă. Doamna director adjunct Melania Joldea a participat la webinar.

A treia activitate de învățare remedială, susținută online a fost denumită după obiectul de cercetare al invitatei – ,,Romanul românesc între 1845-1948ˮ. O altă elevă model a liceului nostru, Daiana Modoc este în prezent asistent de cercetare la Facultatea de Litere, Universitatea Babeș Bolyai, Cluj-Napoca. Pornind de la premisa că textul ne spune totul, trăsăturile specifice unui roman de analiză psihologică au fost ușor identificate de către elevi. 

,,Despre viață și carierăˮ a fost o activitate de dezvoltare personală și profesională. Invitată la activitate a fost Dorina  Izsanyi, trainer la BT Debrețin, Ungaria. Fosta elevă a unei clase de Filologie a liceului nostru a venit în sprijinul viitorilor absolvenți cu sfaturi despre gestionarea timpului, despre productivitate, despre stabilirea priorităților, despre organizarea eficientă a sarcinilor, despre gestionarea conflictelor, despre nevoia de comunicare și de relaționare. 

Cele patru webinarii fac parte din proiectul ,,Bilet de călătorie transdisciplinarăˮ. Subsemnata, în calitate de inițiator și de coordonator al proiectului, consider că aceste activități au scopul de a remedia lacunele elevilor cu privire la unele conținuturi din programa școlară de Limba și literatură română prin abordarea unor metode inovative și prin schimburi de experiență. De aceea, personalități din diferite domenii (literatură, limbă, comunicare, economie, orientare profesională, publicistică, muzică, dans, teatru, psihologie) îi vor provoca pe elevi la discuții, la analiză, la meditație, la creativitate, pentru a-i pregăti atât pentru examenele naționale (Evaluare națională, Bacalaureat), cât mai ales pentru viață. 

Conchidem cu ideea că educația online are și beneficii, deși ducem cu toții dorul așa-zisei normalități. Online-ul e o alternativă sine-qua-non în prezent. Ne adună și chiar ne oferă posibilitatea de a  avea alături colaboratori din orice parte a lumii. 

Le sunt recunoscătoare celor patru invitate care au contribuit la perfecționarea elevilor mei.

Ana Mihaela Cadleț este profesor din anul 2004. Absolventă a Facultății de Litere, specializarea Franceză-Română, a devenit profesor din dorința de a fi mereu printre copii. Și-a ales ca disciplină de predare Limba și literatura română tocmai din dragostea pentru cuvânt. Cuvântul spus sau scris poate să schimbe lumi, dacă e potrivit la context. Copiii experimentează lumea prin cuvintele din cărți. Orele de literatură, de limbă și de comunicare au o prelungire eficientă în activitățile extrașcolare pe care doamna profesor le organizează, pornind de la ideea că fiecare experiență e încă un pas spre cunoaștere. În prezent, este înscrisă la cursul de Jurnalism și comunicare media.