Terenul de minifotbal de la Școala Gimnazială din Luncșoara primul din Bihor finanțat de UEFA!

488

Asociația ”Luncșoara Bihorului” a obținut de la UEFA, prin programul inițiat de UEFA Fundation for Children, 33.000 de euro finanțare pentru construirea unui teren de minifotbal la Școala Gimnazială Luncșoara, comuna Aușeu. Este primul teren de fotbal finanțat de UEFA, în județul Bihor!

Asociația ”Luncșoara Bihorului” a aplicat pentru un proiect al UEFA Fundation for Children, privind construirea a 32 de terenuri de fotbal pentru copii. Ideea a aparținut profesorului de matematică Adrian Botici, fost jucător iar actualmente director al Școlii Gimnaziale Luncșoara iar avizul fundației UEFA a fost favorabil! 33.000 de euro obținuți de la UEFA, dintr-un total de aproximativ 50.000 cât ar costa întreaga lucrare, pentru construirea terenului în curtea școlii din Luncșoara. FRF și-a dat acceptul de principiu pentru a susține financiar completarea sumei necesare. ”Forul continental, sub egida fundației pe care o patronează, UEFA Foundation for Children, a susținut construirea a 32 de terenuri. Am avut bucuria să fim chiar primii pe această listă”, a spus directorul școlii din Luncșoara, Adrian Botici. Acesta speră ca noul edificiu sportiv să fie gata în timp record, până la finele lunii august.

Terenul va fi construit, în perioada imediat următoare, de cunoscuta societate orădeană Timovladian Aqua Parc, cu o vastă experiență în construirea terenurilor sportive. ”Terenul va avea dimensiunile standard pentru minifotbal, 42x22m, va beneficia de gazon sintetic omologat FIFA și de instalație de nocturnă. Din punctul nostru de vedere edificiul sportiv va fi gata până la finele lunii august”, a declarat reprezentantul societății, Spiros Baltsavias.

Suma aproximativă necesară este de 50.000 de euro. Completarea finanțării de la UEFA, va veni, cel mai probabil de la Federația Română de Fotbal, Forul condus de Răzvan Burleanu a primit cu bucurie vestea finanțării UEFA. ”FRF și AJF Bihor agreează și susțin acest proiect superb în beneficiul copiilor din zonă. Aveți convingerea că și forul fotbalistic românesc va veni în sprijinul realizării acestui proiect ambițios, completând astfel suma finanțată de fundația UEFA”, a precizat prof. Radu Bitea, președintele AJF Bihor.

Mai mult, Primăria Aușeu a reacționat imediat la aflarea veștii. ”Categoric vom susține, cu tot ce ne stă în putință, această inițiativă. Dorim să construim, în preajma terenului, o zonă de agrement, în consonanță cu peisajul sportiv al locației dar și cu peisajul mirific de la Luncșoara”, a declarat primarul comunei Aușeu, Mitică Florentin Lazăr. 

În concluzie este un precedent pentru România dar și pentru Bihor. Unicul teren finanțat de UEFA în județ va fi cel de la Luncșoara. Reprezentanții fundației forului continental au anunțat că vor veni la recepția sau (și) inaugurarea terenului destinat copiilor din școală și tinerilor din zonă. Până la urmă este un vis. ”Da, exact! Dintre toate proiectele noastre acesta este un vis împlinit. Poate și pentru că la el am visat cel mai mult”, a precizat Ancuța Șchiop, viceprimarul din Aușeu dar legată de elementul școlar prin faptul că este profesor de geografie.

UEFA Foundation for Children este susținută în acest demers și de Real Madrid Foundațion. ”Toți jucam fotbal pe stradă, cel puțin  cei din generația mea. Ne-am jucat cu o pungă de cartofi, transformând-o mai mult sau mai puțin într-o formă de bilă cu o sfoară. Acest lucru rămâne același: să poți juca fotbal în orice localitate. Ideea a fost să ne apropiem de acești copii și să folosim fotbalul ca instrument educativ pentru a transmite valori” a spus, pentru site-ul fundației UEFA, celebrul fost jucător al Realului, Emilio Butragueño, actualmente director de relații instituționale al CF Real Madrid.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.