Medalie de bronz la „naționalele” de box pentru Adrian Felician Kanalas de la Boxing Club Aleșd

597
Adrian Felician Kanalas și Bogdan Soanea
Adrian Felician Kanalas și Bogdan Soanea

Trei cluburi bihorene au avut reprezentanți la Campionatul Național de Box pentru juniori, care s-a desfășurat săptămâna trecută la Brăila. În ring au urcat 143 de sportivi de la 57 de cluburi. Patru dintre pugiliștii bihoreni s-au întors acasă cu medalii de bronz.

Pentru CS Crișul Oradea au obținut medalii de bronz doi sportivi care se pregătesc la alte structuri sportive. Este vorba de Andrei Ionuț Matea la categoria 54 kg, care se pregătește la Oșvat Box Girișul de Criș (antrenor Ionel Oșvat) și Adrian Felician Kanalas de la Boxing Club Aleșd (antrenor Bogdan Soanea) la categoria 80 kg.

Matea a pierdut la puncte în semifinale cu Claudio Stroe (BC Giuliano), în timp ce Kanalas nu a mai putut boxa pentru accederea în finală din cauza unei dislocări de umăr suferite în meciul precedent. Atât Ionel Oșvat cât și Bogdan Soanea au fost în trecut elevii antrenorului Mihai Mikloș la CS Crișul.

Considerat printre favoriții la titlul național, Angelo Cristian Covaci (Gym Mar Strong – antrenor Viorel Crăciunea), campion anul trecut la 53 kg și locul II la Cupa României în 2021 la 57 kg, s-a întors acasă doar cu medalia de bronz dintr-o categorie foarte disputată.

Component al lotului național, Covaci a fost învins greu în semifinale, decizie 3-2, de Iosif Bândulă (AGM Ringbox Câmpia Turzii), fost campion național la cadeți în 2020, care a câștigat și finala de juniori. Din sezonul viitor Angelo Covaci va urca la categoria tineret.

Campion național anul trecut la cadeți, Istvan Lajos Szucs (Basti Box Salonta – antrenor Sebastian Silaghi) a concurat la categoria 70 kg. Salontanul a avut prestații apreciate, dar drumul său s-a oprit în semifinala cu Ionuț Marin (CSA Steaua), astfel că a primit medalia de bronz.

Concluziile competiției de la Brăila au fost trase de fostul mare campion Dorel Simion.

„A fost o competiție reușită cu multe meciuri de nivel ridicat. Consider că suntem pe un drum bun cu boxul juvenil. De când m-am implicat am observat că oamenii din box au început să lucreze cu mai mult entuziasm, numărul sportivilor a crescut. Sperăm să-i descoperim în anii următori pe viitorii Francisc Vaștag, Leonard Doroftei, Mihai Leu, Lucian Bute, Dorel sau Marian Simion”, a declarat potrivit bihon.ro, Dorel Simion, antrenor coordonator al loturilor naționale.

Dorel Simion a mai anunțat că Federația Română de Box are intenția să creeze o Academie de Box, iar dintre pugiliștii bihoreni juniori care ar urma să facă parte din acest proiect l-a nominalizat pe Istvan Szucs de la Basti Box, „un pugilist talentat, de viitor, pe care îl avem de ceva vreme în vederile noastre”.

Din corpul de arbitri prezent la CN a făcut parte și orădeanul Rareș Macaru, fost campion național de tineret în 2013.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.