Istoricul echipei de baschet masculin CSM Oradea

83
baschet masculin CSM Oradea

Actuala echipa de baschet masculin a municipiului Oradea a luat ființă în anul 2003 sub denumirea de Clubul Atletic Oradea. Pe parcursul verii anului 2004 s-au concretizat discuțiile pentru preluarea acestei echipe de către clubul sportiv al municipalității. Astfel, din vara anului 2004, echipa a jucat sub numele de CSM Oradea.

În primii doi ani de existență a echipei, adică în perioada 2003/05 (în 2003/04 sub numele de CA Oradea, iar din 2004/05 sub numele de CSM Oradea), ea a evoluat la nivelul celui de-al 2-lea eșalon, calificându-se de fiecare dată la turneul final de promovare.

La prima aventură în Divizia A (actuala Ligă Națională), CSM-ul a obținut locul al 8-lea, calificându-se în playoff. Au urmat patru sezoane în care echipa nu s-a calificat în playoff. A fost o perioadă în care roș-albaștrii s-au confruntat cu diferite probleme, însă schimbarea s-a consemnat în vara anului 2009.

A fost momentul în care conducerea administratică a clubului s-a schimbat, Florin Birta fiind numit în funcția de președinte. Aceasta numire a fost dublată de o schimbare la nivelul managementului secției de baschet, Șerban Sere preluând frâiele. Totodată, baschetul a câștigat un sponsor – Gavella. Ulterior, alături de echipă au venit Digi, DGV sau Universitatea Oradea. De asemenea, baschetul orădean s-a bucurat de sprijinul unui număr impresionant de parteneri, sponsori și prieteni.

Următorul pas a fost numirea lui Cristian Achim în funcția de antrenor principal. Aceasta a fost un șir important de modificări în activitatea baschetului de la CSM ce a contribuit la creșterea echipei în peisajul baschetului românesc.

Astfel, începând din sezonul competițional 2010/11, CSM Oradea și-a asigurat calificarea în playoff-ul Ligii Naționale de fiecare dată. De asemenea, roș-albaștrii au obținut două calificări la turneul final (semifinale) de Cupa României. Baschetul orădean a înregistrat câte două clasări pe podium atât în Liga Națională, cât și în Cupa României.

Alături de echipă au venit o serie de sponsori care au contribuit la creșterea clubului, secția de baschet devenind una dintre principalele forțe ale disciplinei în țara noastră. De asemenea, CSM Oradea a făcut cunoștință cu arena internațională, participând în două ediții consecutive ale FIBA EuroChallenge. A urmat primul titlu național, pentru ca apoi să se consemneze cel mai lung parcurs al unei echipe de club românești în orice disciplină sportivă cu mingea, cu 18 meciuri în Basketball Champions League și două în playoff-ul FIBA Europe Cup.

Bihorenii au obținut cele mai bune rezultate pe plan intern în sezoanele 2015/16, 2017/18 și 2018/19, când au cucerit aurul în LNBM și argintul în Cupă. CSM-ul a câștigat Super Cupa României 2019 și a jucat de alte două ori pentru acest trofeu. În fine, a acumulat deja șase sezoane și peste 50 meciuri în plan internațional.

 
Florin Mihalca
Jurnalist la Radio Transilvania, Bihoreanul și AlesdOnline, absolvent a trei facultăți (Științe Politice, Jurnalism și Drept), Florin are o experiență de peste 20 de ani in presă, după ce a debutat 1997 la Radio Transilvania ca redactor sportiv. De-a lungul carierei, a mai colaborat cu Radio România Actualități, Radio Cluj, Radio Timișoara, TVS Oradea, Informația de Vest și Șapte Seri. Deși în prezent este un jurnalist generalist, pasiunea sa e sportul, de-a lungul timpului fiind implicat și la cluburi precum FC Bihor sau Liberty Salonta. Este și un cunoscut prezentator al evenimentelor sportive din Bihor.