CUPA „BIHORUL” LA KARATE s-a desfășurat la Țețchea

2111

Competiția cu acest nume este o întrecere regională inițiată de CSC Oradea  în vederea selecționării sportivilor ce vor reprezenta clubul în următorul an competițional. Această inițiativă devenită tradițională se află la ediția a III-a. În acest an gazdă a competiției a fost Sala sporturilor din Țețchea și s-a desfășurat în prologul Serbărilor Verii. Au fost înregistrate cca.180 de înscrieri pentru probele kata și kumite . La această ediție au răspuns invitației : Cluburile ”Empi Brad” și„ Shotokan karate” din Salonta. Competiția a beneficiat de arbitrii licențiați WKF la nivel național și un arbitru licențiat european, Tasnadi Zsolt.

Locația aleasă, comuna Țețchea, nu este întâmplătoare, întrucât aici se practică în masă acest sport, dând câțiva sportivi câștigători ai titlurilor de campioni naționali. Performanțe notabile .locul I în Irlanda, Locul I la Cupa Mondială SHYTORYU la Budapesta. Bogdan Andreea este de 4 ori campion național la kata și prima sportivă campion național la ambele probe. Sportivele de performanță ale clubului participă la cca. 30 de competiții pe an, respectiv în fiecare wichend. În cadrul demonstrațiilor programate am remarcat un meci de kumite în care protagoniste au fost surorile Malina Bogdan – junioară și Andeea Bogdan  – cadet, multiplă campioană. Ambele surori concurează pentru clubul din Țețchea dar se antrenează la Oradea. Câte două antrenamente pe zi, în sportul de performanță și duc numele comunei în lume: (Turcia, Croația, Polonia, Ungaria). Ultimul rezultat remarcabil: Locul I la Grand Prix al Poloniei. De mare interes, evidențiat prin aplauze s-a bucurat demonstrația persoanelor cu dizabilități, membrii ai clubului CSC la secțiunea „para karate”câștigători ai medaliilor de aur și bronz la nivel național: Hanga George – campion național, Indrei Alin și Ciobanu Ioana medalii de bronz.

În cadrul reuniunii au fost premiați și antrenorii prezenți:  Istvan Pocsai Salonta, Marius Demian și Roxana Micula – Brad, Brândaș Larisa, CSC Tileagd și CSC Orășelul Copiilor, Blaj Patricia –CSC Aleșd și Borod, Crișan Florin CSC. Gustate de public au fost și demonstrațiile de karate cuprinse într-o poveste, cunoscută deja din anii precedenți, când o familie de samurai  , în timp ce își servesc  ceaiul au fost atacați de ninja.  A urmat o confruntare între ei și câștigată bineînțeles de samurai.  Dincolo de competiția în sine, care reprezintă doar finalizarea unei activități intense de atragere a tinerilor în practicarea acestui sport, stau antrenamentele „dure” uneori, care duc la performanță sportivă și menținerea permanentă a pregătirii fizice și mentale.

Trebuie menționat aportul substanțial și susținerea din partea primăriilor din Aleșd, Țețchea, Tileagd, Borod, care au pus la dispoziție locații adecvate și bază materială pentru practicarea acestui sport. Nu în ultimul rând menționăm părinții copiilor conștienți de importanța  practicării sportului cu toate beneficiile sale.

Nicu Răcuciu