Asociația Județeană de Fotbal Bihor a stabilit programul noii ediții a campionatelor de seniori pentru Liga a IV-a și Liga a V-a. În runda inaugurală a eșalonului Crişul Aleşd joacă cu CS Bihorul Beiuş

421
Foto © AlesdOnline.ro
 

Asociația Județeană de Fotbal Bihor a stabilit programul noii ediții a campionatelor de seniori pentru Liga a IV-a și Liga a V-a. Cele două competiții vor debuta în weekend-ul 24-25 august.

În ceea ce privește componența seriei de Liga a IV-a, în această săptămână a apărut o modificare, care a fost soluţionată de Comitetul de Urgenţă al AJF, și anume faptul că Unirea Oşorhei a renunţat la locul din acest eșalon şi va evolua în Liga a V-a. Locul rămas vacant a fost completat cu Olimpia Salonta, echipă care în sezonul trecut a ocupat locul 15, conform ROAF.

În runda inaugurală a eșalonului al patrulea vor avea loc meciurile: CS Oşorhei – CAO 1910 Oradea, Dacia Gepiu – Olimpia Salonta, CS Săcueni – CS Diosig, Viitorul Borş – CS Mădăras, Unirea Valea lui Mihai – CSC Sînmartin, CS Bihorul Beiuş – Crişul Aleşd, FC Universitatea Oradea – Unirea Livada și CSO Ştei – Crişul Sântandrei.

Până atunci însă, exceptând cele două tururi din Cupa României, care au fost programate pentru 12 şi 19 august, AJF va organiza și Supercupa Bihorului, care va avea loc miercuri, 22 august, de la ora 17:30, pe Stadionul Comunal din Borș și care va opune campioana en-titre a județului, CSC Sînmartin şi câştigătoarea fazei judeţene a Cupei României, CSC Dacia Gepiu.

În cadrul unei conferițe de presă, președintele forului fotbalistic bihorean, Radu Bitea, a prezentat și alte măsuri pe care conducerea AJF le-a luat pentru noul sezon. Astfel, baremul de arbitraj şi observare în campionatele de juniori C, D şi E vor fi în continuare subvenţionate din resurse private atrase de AJF Bihor. De menționat, așadar, că „nu sunt bani proveniţi de la Consiliul Judeţean, cum s-a promis că vom fi ajutați, pentru că încă nu au fost alocate fonduri pe această linie. Nu știu cum de la Alba se poate, la Arad se poate, iar la noi nu. Ni se spune că legislaţia ar fi ambiguă, dar legea e aceași peste tot, și în județele limitrofe”, după cum a precizat Radu Bitea, preşedintele AJF.

O noutate importantă pe care o aduce ediția 2018-2019 a Ligii a IV-a o reprezintă filmarea tuturor jocurilor. „Noi oferim camerele, iar cluburile gazdă vor avea obligativitatea să filmeze meciurile. Mizăm pe reducerea violenţei verbale şi fizice. De asemenea, filmarea poate constitui material didactic pentru antrenori şi nu în ultimul rând ca probe la comisiile jurisdicţionale sau, sperăm să nu fie cazul, pentru Poliţie sau Jandarmerie”, a mai precizat Radu Bitea.

Și sistemul de retrogradare/promovare în cele două ligi s-a modificat un pic față de anii anteriori. Astfel, din Liga a IV-a în Liga a V-a vor retrograda direct ultimele două clasate, formațiile de pe pozițiile 15 și 16. Formația de pe locul 13 va juca baraj cu echipa de pe locul 2 din Seria I a Ligii a V-a, iar echipa de pe poziția a 14-a va juca baraj cu gruparea de pe locul 2 în Seria a II-a a Ligii a V-a.

În ce privește Liga a V-a, în noul sezon vor participa 27 de echipe, care vor fi împărțite în două serii, de 13, în Seria I, respectiv de 14 formații, în Seria a II-a.

Echipele nou-apărute în această vară sunt Partizanul Sânnicolau Mare şi CSC Sînmartin II, care vor evolua în eșalonul al V-lea.

O altă hotărâre importantă a conducerii AJF-ului din această vară o reprezintă susținerea și recompensarea cluburilor care vor trimite jucători cu vârstele cuprinse între 16 și 28 de ani la cursurile pentru arbitri pe care Comisia Județeană a Arbitrilor le va organiza.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.