10.3 C
Aleşd
joi, 28 martie 2024

Artūras Valeika este noul jucător al CSM CSU Oradea

Originar din Lituania, sportivul ce a aniversat vârsta de 32 ani pe data de 11 august a semnat un angajament cu valabilitate pentru sezonul competițional 2017/18.

- Publicitate -

Înalt de 2.07 metri, Valeika evoluează la poziția 5. Născut la Vilnius, noul component al CSM CSU Oradea a jucat bschet la nivel universitar. În NCAA, Arturas a jucat pentru Midland (2004–2006) și  Weber State (2006–2008).

Imediat după absolvire a semnat primul angajament profesionist din carieră. El a jucat pentru Eisbaeren Bremenhaven, în primul eșalon baschetbalistic al Germaniei în sezonul 2008/09. Ulterior a jucat pentru SK Valmiera, BC Alytus, Perlas Vilnius, Cáceres Ciudad del Baloncesto, Neptūnas Klaipėda, Rūdupis Prienai, Lietuvos rytas Vilnius, respectiv Lietkabelis Panevėžys.

Așadar, a acumulat experiență în Germania, Letonia, Spania și Lituania. El are nouă sezoane ca jucător profesionist și patru în campionatul universitar nord-american. În țara natală a bifat aproape șapte sezoane cu 217 prezențe. În Letonia și Germania a petrecut câte un sezon, iar în Spania a bifat o jumătate de sezon.

În sezonul 2016/17, Valeika a jucat pentru Vytautas Prienai-Birštonas (Lituania) și a bifat 57 prezențe jucând în mai multe competiții. El a fost liderul echipei sale la recuperare. Vytautas s-a clasat pe locul al V-lea în campionat, a fost semifinalistă în Cupa Lituaniei și a câștigat Liga Baltică. În semifinalele acestei competiții, echipa lui Arturas a învins pe Kalev/Cramo, formație la care a evoluat fostul conducător de joc al CSM-ului Branko Mirkovic.

Valeika a bifat 39 prezențe în campionatul lituanian, având medii statistice de 10.8 puncte, 5.1 recuperări (1.9 ofensive), 2.0 pase decisive, 0.9 intercepții și 0.4 capace cu 2.0 posesii pierdute pentru 13.0 la eficiență în 24.4 minute pe meci. Procentajele sale au fost de 61% la aruncările din acțiune și 73% la linia de pedeapsă.

De asemenea, a bifat 10 prezențe în FIBA Europe Cup, unde a avut medii de 11.4 puncte, 5.8 recuperări (1.9 ofensive), 2.1 pase decisive pentru 11.8 la eficiență în 23 minute pe partidă. El a avut 65% la aruncările din acțiune, respectiv 80% la linia de pedeapsă în cupele europene.

Pe parcursul aventurii continentale, Valeika a avut o dublă confruntare cu BC Mureș. El a contabiliat 14 puncte, 7 recuperări o pasă decisivă și o intercepție pentru 17 la eficiență într-una dintre partide, respectiv 8 puncte, 6 recuperări, 3 pase decisive pentru 12 la eficiență în cealaltă confruntare. Cele două echipe și-au împărțit victoriile atunci (99-61 în Lituania, respectiv 109-101 la Târgu Mureș, ambele adjudecate de amfitrioni).

În fine, a jucat 8 meciuri în Liga Baltică, unde a contabilizat 8.1 puncte, 3.5 recuperări (1.0 ofensive), 2.1 pase decisive, 0.8 capace pentru 8.9 la eficiență în 20 minute pe partidă. De notat că aici a avut 62% din acțiune și 77% la linia de pedeapsă.

Pe lângă Liga Baltică pe care a câștigat-o în ultimul sezon, Valeika a cucerit Cupa Lituaniei de două ori în carieră (2013, 2014), ambele cu Rūdupis Prienai (actuala Vytautas). De asemenea, a fost finalist al campionatului și cupei în Lituania, în 2015, alături de Lietuvos Rytas Vilnius.

Noul jucător al CSM-ului a acumulat o bogată experiență internațională, jucând în cupele europene și Liga Baltică. De notat că Valeika a jucat două sezoane în EuroCup (competiție ULEB), bifând 21 prezențe cu medii de 4.6 puncte, 2.1 recuperări și 1.2 pase deciive, cu procentaj de 64% la aruncările din acțiune, respectiv 69% la linia de pedeapsă.

Între realizările individuale se remarcă includerea în cvintetul ideal al conferinței Big Sky din NCAA în ultimul sezon din liga universitară. De asemenea, Arutras a participat la All Star Game-ul baschetului lituanian în anul 2014.

Staff-ul tehnic al CSM CSU Oradea a decis să-l legitimeze pe acest jucător datorită faptului că întrunește mai multe dintre cerințele și obiectivele urmărite de la un pivot în actuala configurație a echipei. Arturas Valeika se evidențiază prin abilitatea de a finaliza acțiunile pick and roll. În plus, este un jucător atletic, energic și care poate să susțină un ritm accelerat de joc (tranziție și contraatac). Alte calități sunt abilitatea de a se apăra în diferite sisteme, inteligența baschetbalistică și capacitatea de a recupera sub panoul advers.

Arturs Valeika se află, așadar, la primul anagajament în baschetul românesc. El este cel de-al II-lea astfel de jucător din actuala echipă. Primul este conducătorul de joc, americanul Obie Trotter.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,170FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
575CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,560AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI