1.5 C
Aleşd
joi, 2 februarie 2023
AcasăOpiniiUite miliardele, nu-s miliardele

Uite miliardele, nu-s miliardele

Să vă spun ce am înțeles eu din faza cu miliardele alea de care se plîng unii că-s lipsă și fac mișto alții, gen ce proști sunt primii. Am tăcut pînă acum dar i-am ascultat cu mare atenție și pe unii și pe alții.
Pregătiți-vă să mă înjurați din nou. Dar, mai înainte de a da cu ouă crude, roșii coapte și alte chestii moi, țin să știți că nu țin cu nimeni dintre oamenii politici. Nici cu oameni, nici cu partide, nici cu Guvernul și nici măcar cu Președintele. După cum cred că ați observat de-a lungul anilor de cînd mă fîțîi pe facebook sau pe blog – cei care mă urmăriți – critic sau laud măsuri, nu oameni. Ce-i drept, mai fac mișto de unii (ziceți și voi dacă nu merită?) dar o fac fără partipriuri. Critic după cum spun o prostie sau alta, fără să iubesc și fără să urăsc. Am ajuns la o vîrstă în care mi-e lehamite să mă cert pentru un om. Cînd e nevoie să nu ajungă în frunte unul care chiar m-ar face de rîs, mai lupt să ajungă adversarul lui însă numai în măsura în care, prin comparație, e mai bun ca primul, fără să-l pun, totuși, pe un soclu și să mă închin la el.

- Publicitate -

Să revin la miliardele de care Dragnea s-a plîns că sunt lipsă iar Ghinea l-a făcut Dorel.

Am înțeles, zic, eu, cum stă situația.

În noiembrie 2016 (după ce a început campania electorală) Guvernul Cioloș a făcut o rectificare pozitivă a bugetului, adică a spus că pînă la finele anului bugetul se va îngrășa cu încă zece miliarde de lei (din încasări). Am înțeles că bugetul e o chestie scriptică, un artificiu de fapt al economiștilor, o previziune despre ce se va întîmpla, un fel de teorie a chibritului despre ce va fi dacă…

E ca și cum spun eu că mîine plantez lalele și narcise previzionînd că afară vor fi 15 grade cu plus. Numai că dacă mîine va fi viscol și va ninge, lalelele mele au să înghețe. La fel și narcisele.

Cam asta a făcut Guvernul Cioloș. A previzionat că în decembrie va fi soare, că țara se va îmbogăți cu încă 10 miliarde, puse bine în teșchereaua bugetului, numai bune să le cheltuie viitorul Guvern. Din explicațiile lor, această sumă urma să vină din fonduri europene. N-a fost să fie. Drept urmare Dragnea a sărit în sus că a găsit o gaură în buget și i-a amenințat pe tehnocrați că le arată nu știu ce comisie se anchetă, că vor plăti cu capul.

Bine, Dragnea fie vorbește prostii cu ”au furat tehnocrații”, fie n-are proprietatea termenilor, nu știe ce înseamnă a fura, ce reprezintă o gaură în buget. Sau a înțeles foarte bine cum stă treaba însă s-a gîndit că de ce să nu facă și o min-scenetă în care să se plîngă, să mai apară și el la televizor ca să nu-l uite lumea, să poată amîna niște promisiuni – fără ca alegătorii lui să-l tragă de mustață și să-l întrebe ”ce-ai făcut, șefu’, iar ne-ai păcălit?”

Pe de altă parte, tehnocrații au greșit nejustificat cînd au previziont acei bani, luînd în calcul că previziunile la buget nu le face totuși un Nea Gică (sau Dorel, cum îi place dlui Ghinea să se exprime). Nu-i numai incompetență aici, eu simt că e ceva mai mult.

Am senzația că au rectificat pozitiv bugetul cu intenție, știind că n-au cum să vină acei bani, tocmai ca Dragnea și guvernul lui de păpușele să-și rupă gîtul, să viseze cai verzi umblînd pe pereți și să se trezească că-s de mult morți sau leșinați.

Revenind la lalelele și narcisele mele, m-ați considera nițel cam idioată dacă m-aș apuca să le sortez, să le aranjez pentru ca mîine dimineață să le plantez, visînd temebel că vor fi +15 grade cînd afară e viscolul de pe lume și temperaturi în care îngheață și neuronul. Ei, cam asta-i.

Cu alte cuvinte, senzația mea, una tristă, e că își bat joc de noi. Și Guvernul care stă în umbra luminoasă a marelui Dragnea dar și tehnocrații tehnocratului Cioloș.

Dragnea a găsit motive să amîne nu știu ce promisiuni pe motiv că Cioloș a plecat cu traista burdușită cu 10 miliarde, Cioloș i-a arătat pe la jumătatea campaniei o traistă plină de vînt păcălindu-l că e doldora cu bani tocmai ca să facă mișto de programul lui și, eventual, să-l forțeze să-și rupă gîtul.

Pe ambii, însă, i-aș întreba dacă în războiul lor le pasă cît negru sub unghie de românul simplu, cel care se zbate între azi și mîine, care stă în frig pentru că n-are bani suficienți de lemne sau de gaz, care mănîncă pe sponci și moare fără să-l plîngă cineva. Uite, aseară am văzut la televizor o bătrînă pe care au salvat-o niște vecini, casa îi fusese îngropată în zăpadă. Avea o privire atît de resemnată! Credeți că cei doi s-au gândit și la bunăstarea acelei femei atunci cînd s-au jucat de-a miliardele?

PS: Nu am pretenția să am explicat corect cum e cu bugetul dar am sentimentul că în ce privește bătaia de joc am perfectă dreptate.

Lili CRĂCIUN

- Publicitate -

Urmărește-ne și pe Google News

- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

32,109FaniÎmi place
1,784CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,390AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI