Un avion MiG-21 și un Elicopter IAR 330-Puma, au dispărut de pe radar după ce au decolat de la Mihail Kogălniceanu

1304

UPDATE 3: Epava avionului Mig 21 a fost găsită după miezul nopții în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită. Ministerul Apărării anunță că pilotul Căpitan Costinel Iosif Niță şi-a pierdut viaţa..

 

Pilotul aeronvavei Mig 21 Lancer, căpitanul Costinel Iosif Niță, avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

UPDATE 2 : Ministerul Apărării anunță că șapte persoane au murit în urma prăbușirii elicopterului IAR 330-Puma. Astfel, pe lângă cei cinci membri ai echipajului, ale căror decese au fost deja anunțate, și-au pierdut viața și doi salvatori ai Forțelor Navale.

“Operațiunile de căutare – salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR sunt încă în desfășurare. Ministrul apărării naţionale și șeful Statului Major al Apărării îşi exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment şi este alături de familiile celor militarilor”, spune MApN într-un comunicat.

Un mesaj de condoleanțe în numele președintelui a fost publicat și de către Administrația Prezidențială: “Îmi exprim profundul regret și deplina compasiune pentru pierderea vieții a șapte militari de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în urma prăbușirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța. Elicopterul executa o misiune de salvare-evacuare a unei aeronave MiG 21 LanceR, când a dispărut de pe radar. În această noapte tragică pentru aviația din România, gândurile mele se îndreaptă spre familiile îndoliate și greu încercate de această pierdere dramatică. Le transmit condoleanțe și multă putere în aceste clipe dureroase!”

Update: Armata Română confirmă prăbușirea elicopterul IAR 330-Puma, la 11 Km de aeroportul de unde a decolat și decesul celor cinci militari aflați la bord.

Generalul Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN a declarat că sunt pornite spre locul posibil al prăbușirii mai multe echipaje ISU Dobrogea și de la Baza Mihail Kogâlniceanu.

Continuă căutările aeronavei MiG 21 Lancer şi a pilotului.

Elicopterul IAR 330-Puma, decolat astăzi, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare.

Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR.

Vom reveni cu detalii...

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.