8.1 C
Aleşd
luni, 27 martie 2023

România este în ”stare de alertă epidemică”, din cauza gripei

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi declararea “stării de alertă epidemică” pentru gripa sezonieră. După spusele ministrului, acest lucru nu înseamnă că este declarată “epidemie”, deoarece un asemenea scenariu ar presupune introducerea unor restricții. 

- Publicitate -

Astfel, ministrul Rafila a emis o serie de recomandări pentru populație, angajatori și școli, precum evitarea aglomerației, purtarea măștii, triajul epidemiologic și încurajarea vaccinării antigripale.

Ministerul Educației a transmis tot joi, că școlile se vor deschide normal luni, 9 ianuarie. Trecerea în online sau în sistem hibrid se va decide în funcție de evoluția situației epidemiologice. În școli va fi făcut triaj, iar elevii cu infecții respiratorii vor fi trimiși acasă. Masca va fi doar recomandată.

Referitor la angajatori, se recomandă evitarea aglomerării, purtarea măștii, triaj epidemiologic, încurajarea vaccinării antigripale.

În spitale ar putea fi limitat programul de vizite, în funcție de secții și de gradul de risc. Spitalele din jurisdicția fiecărui DSP trebuie să asigure stocurile de antivirale.

Măsuri recomandate la nivelul populației:  

  • Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție  
  • Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului  
  • Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință  
  • Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare  
  • Consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean  
  • Continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârstă peste 65 de ani, gravide, bolnavii cronici.
- Publicitate -
- Publicitate -
 
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

32,779FaniÎmi place
1,768CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,420AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI