Ministrul interimar al Educației anunță că școala va începe pe 8 noiembrie

1274
 

Sorin Cîmpeanu a anunțat că modul de reluare al cursurilor va fi anunțat vineri, după consultări cu autoritățile sanitare. ”Ministerul Educației rămâne în continuare consecvent principiul conform căruia școlile trebuie să funcționeze cu prezența fizică, în limita în care condițiile de protecția sanitară pot fi asigurate pentru elevi și profesori”, a declarat ministrul.

Am decis împreună cu colegii mei de Ministerul Educației să reducem numărul de teze: la clasa VIII-a vom avea un număr de două teze, în loc de trei teze. Pentru liceu, am redus numărul de teze de la patru la trei”, a mai adăugat Cîmpeanu.

Principalele declarații ale ministrului interimar al Educației

În data de 8 noiembrie, școala va începe. Există un document în care s-au prezentat o serie de măsuri propuse prin ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației. Ministerul Educației rămâne în continuarea consecvent principiul conform căruia școlile trebuie să funcționeze cu prezența fizică, în limita în care condițiile de protecția sanitară pot fi asigurate pentru elevi și profesori. Vom avea consultări cu autoritățile sanitare și vineri vom vedea care va fi exact modul de deschidere a școlilor în data de 8 noiembrie, având  ipoteza de baza aceea a prezenței fizice și având deja acceptul exprimat pentru propunerea Consiliul Național al Elevilor pentru un mod de funcționare adaptat realității. Nu vom ajunge în niciun caz în situația în care, dacă, să spunem în jumătate de țară vom avea o situație cu rata de infectare foarte scăzută, fără cazuri de infectare în școli, să nu poate funcționa cu prezență fizică acele școli. Nu se va ajunge la această situație.

Înțelegând dificultățile, analizând solicitările, am decis împreună cu colegii mei de Ministerul Educației să reducem numărul de teze: la clasa VIII-a vom avea un număr de două teze, în loc de trei teze. Deci toți elevii din gimnaziu vor avea doar două teze de susținut cu prezență fizică. Pentru liceu, am redus numărul de teze de la patru la trei. Nota la teză va avea o pondere mai mică în raport cu oricare dintre notele pe care elevul le va primi. Fie că vorbim despre elev de gimnaziu, fie că vorbim de cei de liceu.

Vacanța de două săptămâni se va transforma în zile cu prezență fizică. Vă anunț încă de pe acum că tezele vor putea fi susținute începând cu data de 6 decembrie. Va rămâne la latitudinea profesorilor când vor fi organizate. Pentru elevii care nu vor putea susține tezele cu prezență fizică, aceștia vor putea susține tezele din semestrul doi. Atâta vreme cât sunt Ministrul Educației, nu voi abdica de la interesul elevilor pentru un sistem de educație performant, indiferent de situația epidemiologică. Vom semna aceste reglementări în data de 5 noiembrie. Depindem de autoritățile sanitare. 

Referitor la testele de salivă:

Procedura de achiziție este în curs de desfășurare. Săptămâna viitoare vor fi livrate în școlile din România. S-au dispus termene pentru un prim lot între 1 și 5 zile.

Astăzi, la nivelul fiecărei școli va fi afișată rata de vaccinare a elevilor, fără a publica date personale. Am făcut publicată rata de vaccinare din Ministrul Educației, care este sub așteptări, de 66%. S-ar putea ca acest factor să fie luat în considerare pentru stabilirea cursurilor cu prezență fizică.

În plus față de regulile bine cunoscute care prevăd controale, un element foarte important este procentul elevilor vaccinați – 303 mii de elevi vaccinați, peste 25% din elevii de peste 12 ani. Am ajuns la 80.000 elevi vaccinați din categoria de vârsta 12-15 ani și 223.000 elevi vaccinați peste 15 ani.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.