18 C
Aleşd
miercuri, 12 iunie 2024
Blue Container Aleșd

Vadu Crisului la “Intalnirea localitatilor infratite” din Hajdúszoboszló 

In perioada 14-17 septembrie 2023 la Hajduszoboszló (Ungaria) a avut loc “Intalnirea localitatilor infratite, editia a II-a”. La eveniment a participat si o delegatie din Vadu Crisului, in frunte cu edilii comunei de pe valea Crisului Repede. 

 “Ospitalitatea, curtoazia şi prietenia sunt întâlniri ale omului în om.”spunea Antoine de Saint Exupery. Cu aceste ganduri s-au intalnit la Hajduszoboszló delegatiile din localitatile infratite Bad Dürrheim (Germania), Dzierzoniów (Polonia), Lanskroun (Cehia), Kezmarok (Slovacia) Tarnaveni si Vadu Crisului (Romania). 

Joi seara invitatii s-au intalnit la o cina comuna la Hotelul Thermal Hungarospa, unde membrii delegatiilor au fost salutati de catre dr.Gergely Kovács, viceprimarul orasului Hajdúszoboszló si de catre Győrgy Kanizsay, presedintele comisiei de turism si relatii internationale. Viceprimarul a prezentat si programul celor trei zile, propus de catre gade. Vineri dimineata invitatii au facut o excursie la Hortobágy, unde in rezervatia naturala au vizitat turmele de vita din rasa autohtona “szürkemarha” si oile rasa „racka” si au avut ocazia sa vada demonstratiile cu caii oferite de păstori locali.

Dupa masa delegatiile au participat la deschiderea oficiala a „Festivalului Vinului si gastronomiei” din centrul orasului in parcul Szent István. Aici, dupa dansurile populare oferite de Ansamblul „Kökényes” din Tarnaveni si al liceului de muzica din localitate au luat cuvantul pe rand Czeglédy Gyula, primarul orasului, Koncz Zsófia, ministru secratar de stat la Ministerul Energiei, Pajna Zoltán presedintele Consiliului Judetean Hajdú-Bihar, deputatul Bodó Sándor si Posta György, primarul orasului Tokaj, invitatul special al evenimentului. 

Seara delegatiile au participat la o cina de gala, unde primarul orasului gazda a amintit faptul ca in cursul anului 2022 cei prezenti au  semnat un act de colaborare, cu ocazia ”Intalnirii la Hajduszoboszló ale localitatilor parteneri” cu urmatorul continut: „Hajdúszoboszló, precum localitatile infratite Bad Dürrheim (Germania), Dzierzoniów (Polonia), Lanskroun (Cehia), Kezmarok (Slovacia) Tarnaveni si Vadu Crisului (Romania), cu ocazia acestui eveniment au hotarat ca si in continuare doresc ca sa intretina aceste relatii solide intre comunitati; intarirea relatiilor intre Hajdúszoboszló si consiliile locale ale localitatilor infratite, intre persoanele fizice, ONG- rile, bazandu-se pe respectul reciproc intre parti. In favoarea membrilor comunitatilor locale vom sprijini in continuare vizitele reciproce, schimbul de informatii intre cetateni, care toate vor contribui la adancirea si pastrarea prieteniei intre Hajdúszoboszló si localitatile infratite”. A urmat apoi salutul conducatorilor delegatiilor prezente. 

Sambata oaspetii au avut ocazia sa cunoasca efectele binefacatoare ale apei termale din Hajduszoboszló, apa descoperita de catre geologul Ferenc Pávai Vajna, numit “părintele apelor termale”, născut în Transilvania, la Ciunga (Uioara de Jos). 

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,670FaniÎmi place
1,735CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,610AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI