Vadu Crișului: fără bal, doar cu concert de colinde de crăciun (foto)

3841
concert de colinde la Vadu Crișului
 

Credincioşi aparţinând confesiunilor religioase existente in Vadu Crisului ani la rand, incapand din 1997, in prima zi de Craciun susţin impreuna un concert de colinde în faţa Primăriei. Asa a fost si sâmbătă. 

Crăciunul este, înainte de toate, o sărbătoare de suflet. Este pătura magică ce ne acoperă, acel ceva atât de intangibil de parcă este un parfum. Poate țese un val de nostalgii în jurul nostru. Crăciunul poate fi o zi de sărbătoare sau de rugăciune, dar va fi întotdeauna și o zi de aducere aminte în care ne gândim la tot ce am iubit vreodată. Crăciunul nu constă în a ne deschide cadourile de la cei iubiți, cât a ne deschide inima către ei. Nu este o dată, nu este o zi, este o stare de spirit. Crăciunul este momentul în care s-a unit cerul cu pământul și omul cu divinitatea. Fara mirosul de cetina, de cozonaci si sarmale si fara parintii care asteapta un strop de recunostinta, fara copiii care-si daruiesc colinda, Craciunul devine bizar, instrainandu-se de bucuria primordiala cu care a fost inzestrat. Crăciunul este singura perioadă a anului când oamenii îşi pot urma propriile impulsuri şi îşi pot exprima propriile sentimente, fără reţineri. Este şansa de a fi noi înşine. De Crăciun, toată dragostea şi bucuria pe care o dăruiesti celorlalţi se întoarce, în mod miraculos, înapoi. Cu cât dăruieşti mai mult cu atât vei fi mai iubit. Spiritul Craciunului satura cea mai mare foame a omenirii. Crăciunul e iubire, emoție, mângâiere sufletească, bunătatea și compasiunea slăbiciunii umane… Din casă în casă, din inimă în inimă, dintr-un loc în altul, căldura Crăciunului ne aduce pe toţi mai aproape. 

 

Sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos de-a lungul vremii a dat naştere la diverse tradiţii creştine cu elemente specifice fiecărei etnii şi confesiuni religioase. Sărbătorile de Craciun sunt minunate mai ales în satele unde se respectă tradiţiile străvechi. Şi la Vadu Crișului se respectă. Aici tradiţiile de Crăciun încă trăiesc şi bucură prin frumuseţea şi autenticitatea lor, atat la cei de etnie maghiara cat si la cei de etnie romana. Pana anul trecut la Vadu Crisului, în ziua de 24 decembrie, la prânz copiii porneau cu Steaua, iar tinerii umblau cu Viflaimul. Obiceiul, textul s-a transmis de la o generație la alta, iar colindatorii își împrospăteau repertoriul de colinde prin repetiții în timpul Postului Mic. In Seara de Craciun feciorii şi barbaţii porneau şi ei la colindat, însotiţi de muzicanţi ca să invite locuitorii satului la bal. Desigur colidatorii pornesc de la biserica si trec pe la toate lacasurile de cult al satului pentru ca stiu ca naşterea Mântuitorului şi spiritul Crăciunului, au efecte benefice asupra sufletului creştinilor, sentimente ce se manifestă prin iertare, înţelegere şi bunăvoinţă între oameni.

Din cauza pandemiei insa in acest an au fost doar colindatori, fara a se organiza si bal de craciun. In prima zi de Crăciun, un eveniment unic prin modul de manifestare, se petrece de 24 de ani în comuna Vadu Crişului. La sfârşitul slujbelor religioase, în faţa sediului primăriei, se strâng reprezentanţii celor 5 culte din comună şi se „întrec” în interpretarea celor mai frumoase colinde, închinate Naşterii lui Isus Cristos. La o comandă imaginară, în jurul orei 12, parcarea din faţa Primăriei s-a umplut si in acest an cu o mare de oameni şi copii, care în calitate de spectatori, au aşteptat derularea concertului.

Într-o atmosferă de sărbătoare, pe o vreme ploioasa, salutul tradiţional „Cristos s-a Născut” a fost rostit de primarul Dorel Cosma, după care fiecare grup coral au interpretat câte 2 colinde tradiţionale cultului pe care l-au reprezentat. In final un cor format din peste 200 de persoane aparţinând confesiunilor: baptista, greco-catolică, reformată, penticostală şi ortodoxă, simbol al toleranţei şi bunei convieţuiri, a cântat „O, ce veste minunată”.

Evenimentul s-a încheiat cu împărţirea a 470 pachete cu dulciuri pentru copiii din comună prezenţi la manifestare.

 

Urmărește-ne și pe Google News