-2.8 C
Aleşd
miercuri, 8 februarie 2023
AcasăLocalVadu-CrisuluiVadu Crișului, comună cu parada militară de Ziua Națională a României (foto)

Vadu Crișului, comună cu parada militară de Ziua Națională a României (foto)

Peste 2oo de cetățeni ai comunei Vadu Crisului si din zona au fost prezenți miercuri, 30 noiembrie, zi de sărbătoare, zi de piață, la troița din centrul localității pentru a sărbători Ziua Națională a României.

- Publicitate -

1 Decembrie 1918 machează un eveniment istoric: unirea Transilvaniei cu România. Ziua națională a României a fost, între anii 1866-1947, ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989 ziua de 23 august. Prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. 

Parada militară, depunerile de coroane au făcut parte din evenimentul organizat de Primăria Vadu Crișului și Garnizoana Oradea. La eveniment au luat parte, pe lângă primarii comunelor din zonă, și prefectul Dumitru  Tiplea, senatoarea Arina Mos, deputatul Cupsa Ioan, Mircea Malan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor. Miercuri la ora 10 ceremonia a început cu întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă urmat de intonarea Imnului Național al României. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul ortodox Mititean Florin.

„Cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, ne aplecam cu smerenie fruntile pentru cinstirea inaintasilor, care, prin stradania lor, au facut sa ne putem bucura de aceasta sarbatoare mareata”, a spus in salutul sau Cosma Dorel, primarul comunei Vadu Crișului, și a continuat astfel: 

„Suntem datori fata de cei care au infaptuit unirea sa cinstim devotamentul lor fata de tara. Faptul ca in prezent sarbatorim Ziua Nationala la 1 Decembrie si nu la 23 august il datoram curajului si jertfei acelora care intr-un insangerat decembrie si-au strigat revolta impotriva unei odioase dictaturi. Astazi, Romania evolueaza in contextul european, afirmandu-si personalitatea, hotarata sa apere ceea ce a cucerit cu sange, traind in armonie in tara si impreuna cu partenerii nostri. ”Dumitru Tiplea, prefectul judetului Bihor a evidentiat faptul ca: “Indiferent unde ne am aflam ne leaga aceasi dragoste pentru Romania, si acesta este vointa statornica care ne face sa luptam pentru a pastra libertatea, democratia si pentru a avea un viitor infloritor. Avem cu totii o responsabilitate fata de memoria celor care au facut posibila aceasta Unire, dar avem si o mare responsabilitate fata de generatiile care vor veni. Romania de astazi este o Romanie europeana, moderna si puternica, este rodul constructiei unei natiuni post decembriste” a spus printre altele prefectul. 

Profesorul Mălai  Olimpiu Florin, directorul Colegiului Tehnic nr. 1 din Vadu Crisului a revocat evenimentele din 1918. „Sarbatorim astazi impreuna Ziua Nationala a Romaniei cu recunostiinta pentru sacrificiul si intelepciunea inaintasilor nostri care au facut posibila Romanie Mare. De fiecare 1 Decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei simtim aceasi emotie puternica ce ne  ce ne uneste in jurul unei sarbatori, ce ne apartine tuturor. 1 Decembrie este un ideal national, visat de generatii intregi, fiecare generatie punand cate o caramida pentru realizarea lui, a spus printre altele directorul scolii. În cadrul programului artistic şi-au prezentat măiestria Giulia Reti, Carina Maier, Paula Miere si elevi din clasa a VII-a si a IX-a al Colegiului Tehnic Vadu Crisului. 

A urmat apoi festivitatea de depunere de coroane la troița ridicată în cinstea eroilor căzuți în cele două războaie mondiale. După reprezentanții Institutiei Prefectului, Primăriei și ai Consiliului Local Vadu Crisului, au depus coroane reprezentanții Consiliului Judetean Bihor, Garnizoanei Oradea, Politiei Rurale nr.1 Borod, Jandarmeriei Bihor, Bisericii Ortodoxe, ai Colegiului Tehnic Vadu Crișului, Primariei Auseu si Magesti, ai partidelor politice PNL, UDMR și PSD.

Evenimentul s-a terminat cu defilarea gărzii de onoare și onorul muzicii militare. 

- Publicitate -

Urmărește-ne și pe Google News

- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

32,109FaniÎmi place
1,784CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,390AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI