Vadu Crișului are altitudine, dar nu are… panta suficientă!

1572
 

Incadrarea unei localitati sau a unei UAT in categorie de zona montana aduce puncte importante la depunerea unor proiecte. Pe lista localitatilor din zona montana sant 36 de localitati din Bihor, ca si zone montane la nivel de unitati administrativ-teritoriale sant in schimb mult mai putine. 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a emis in anul 2019 Ordinul privind aprobarea criteriilor de încadrare și lista localităților din zona montană-Ordinul nr.97 din 19 februarie 2019. Conform anexei Ordinului 36 de localități din Bihor au întrunit criteriile de încadrare în zona montană. Ordinul a intrat în vigoare odata cu aparitia in Monitorul  Oficial Nr.224  din 22 martie 2019. 

Lista localităților din zona montană din judetul Bihor a fost urmatoarea: 

-ALEŞD
-NUCET
-ŞTEI
-VAŞCĂU
-AŞTILEU
-AUŞEU
-BOROD
-BRATCA
-BUDUREASA
-BULZ
-BUNTEŞTI
-CĂBEŞTI
-CĂRPINET
-CÂMPANI
-COPĂCEL
-CRIŞTIORU DE JOS
-CURĂŢELE
-DOBREŞTI
-DRĂGĂNEŞTI
-FINIŞ
-LAZURI DE BEIUŞ
-LUGAŞU DE JOS
-LUNCA
-MĂGEŞTI
-PIETROASA
-POMEZEU
-REMETEA
-RIENI
-ROŞIA
-ŞINTEU
-ŞOIMI
-ŞUNCUIUŞ
-TĂRCAIA
-ŢEŢCHEA
VADU CRIŞULUI
-VÂRCIOROG

Pe Lista UAT din zona montana a PNDR 2014-2020-Anexa 3 (document care prezinta delimitarea zonei montane la nivel de unitate administrative-teritoriala) comuna Vadu Crisului nu mai apare. Ca urmare conducerea locala a transmis o adresa pentru clarificare Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Autoritatea de Management pentru PNDR. 

Din raspunsul primit am aflat ca respectivul ordin nr.97/2019 se aplica pentru implementarea Programului de incurajare a activitatilor din zona montana, prevazut la art.16 alin.1 din Legea muntelui nr.197/2018. Legea muntelui nr.197/2018 prevede la art.16 alin.1 aprobarea “Programului de incurajare a activitatilor din zona montana, pentru care se aloca 1 miliard de euro pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale” care potrivit art.4 din Ordinul MADR/MDAP nr.97/2019 se implementeaza exclusiv pentru localitatile stabilite pe baza criteriilor specific din anexa la ordin. Acest program prevede asadar masuri de sprijin complementare celor finantate prin PNDR 2014-2020. 

2021.11.04.-Adresa-primaria-Vadu-Crisului-jud.Bihor-corelarea-listei-ANC_ZM-din-PNDR-2014-2020-cu-lista-UAT-zona-montana-Ordinul-97-din-2019

Delimitarea zonei montane (ANC_ZM) la nivel de unitate administrativ-teritorila pentru proiectele de investitii finantate prin Fondul European pentru Dezvoltare Rurala(FEADR) este definita in Anexa cap.8.2-lista zonelor eligibile M.10,M.11,M.13 din cadrul PNDR 2014-2020. Zonele montane se limiteaza la acele UAT unde productia agricola este afectata de conditiile climatic si de relief, din cauza caracteristicilor de altitudine si panta din zonele montane (art.32(2) al Regulamentului UE nr.1305/2013) fiind constituita din suma suprafetelor unitatilor administrative-teritoriale desemnate conform criteriilor de mai jos: 

-altitudini medii calculate la nivelul unitatii administrative teritoriale (UAT) mai mari sau egale cu 600m (zone caracterizate de conditii climatic foarte dificile, care au ca efect reducerea substantial a perioadei de vegetatie), 

-altitudini medii intre 400-600 m la nivelul UAT LAU2 (echivalentul NUTS 5) si care au o panta medie egala sau mai mare de 15% (zone unde se estimeza a fi inregistrata o dificultate echivalenta, ca rezultat al dificultatii rezultate din conditiile climatic dificile induse de altitudine, combinate cu dificultatea indusa de prezenta pantelor prea abrupt pentru folosirea utilajelor sau care necesita folosirea unui echipament special, foarte scumpi, cu randament redus). 

In concluzie, zona montana a Romaniei vizata de masurile de sprijin finantate prin FEAR cuprinde 658 de UAT, reprezentand 20,68% din numarul UAT existent in Romania cu o suprafata agricola totala de 2.089.399,32 ha.  

UAT Vadu Crisului nu a fost inclusa in aria de eligibilitate a sM.13.1 a PNDR 2014-2020, datorita valorii pantei medii care este sub 15%, respectiv de 11,66%, chiar daca valoarea parametrului de altitudine este peste 400m, mai precis de 489,52m. 

Lista zonelor eligibile pentru Masura 13, poate fi consultata la adresa: https://portal.afir.info/Uploads/docs/2020/Anexa_3_-_Lista_UAT_din_zonele_montane.pdf

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.