Tabăra de creație la Vadu Crișului

372
 

In perioada 29 septembrie – 12 octombrie 2021 a avut loc o tabara de creatie in localitatea de pe Valea Crisului Repede. Picturile si fotografiile realizate vor fi expuse in noiembrie in cadrul unei expozitii „Vadu Crisului in picturi si in fotografii” la Incubatorul de afaceri pe turism din Vadu Crisului, apoi la caminul cultural din orasul Hajduszoboszló din Ungaria. 

 

Arta este o colaborare între Dumnezeu și artist. Este o imensă deschidere spre tot ceea ce este posibil. Arta dăruiește aripi, ne îngăduie să ne găsim pe noi înșine și să ne pierdem de noi în același timp. O operă de artă este rezultatul unic al unui unic temperament. Artistul produce pentru a-și elibera sufletul. Este natura lui să creeze, așa cum este natura apei să curgă la vale. Arta stă în firea omului. Toate stările lui pot și trebuie să dobândescă cu timpul forma desăvârșirii artistice. Arta trebuie să odihnească și să vindece contrarietățile interioare ale omului. Aceste contrarietăți derivă din însuși destinul lui și din tragedia lui. Arta are și această misiune terapeutică; să ne amintim numai de Catharsisul aristotelic. Fără artă, cruzimea realității ar face lumea de nesuportat. Adevărata operă de artă este umbra perfecțiunii divine. 

Pictura este o artă a privirii, sculptura este o artă a atingerii, matematica este o artă a gândirii, muzica este o artă a sufletului. Pictura este un proces misterios care ezită într-un mod ciudat între un gând şi un lucru. Înainte de a începe să pictezi, trebuie să-ţi pui inima, mâna şi gândurile pe vârful pensulei. Există pictori care fac o pată galbenă din soare, dar mai există şi cei care cu îndemânare şi gândire fac un soare dintr-o pată galbenă. “Nimic nu mă face mai fericit decât să observ natura și să pictez cee ce văd” spunea Henri Rousseau. “Nu pot să cânt, să pictez și nu știu să scriu ce simt, așa că nu îmi rămâne decât fotografia, pentru a-mi exprima sentimentele. Fotografia este arta de a fura timpului o firimitură de clipă”, spunea Andreea Trifu.Timp de o saptamana artisti din Ungaria si Romania au pictat si au fotografiat frumusetile zonei.  

Colaborarea intre orasul Hajduszoboszló din Ungaria si comuna bihoreana Vadu Crisului dateaza de circa 10 ani, aflam de la Ioan Hasas, viceprimarul comunei Vadu Crisului. A inceput cu depunerea unui proiect transfrontalier in urma careia la Vadu Crisului in locul primariei vechi s-a inaltat un Incubator de afaceri pe turism, iar in orasul din Ungaria, langa intrarea in strand, un centru de informatii turistice. Legatura este vie si astazi. Dealungul anilor pompierii voluntari din Vadu Crisului, ansamblurile de dansuri populare si multi dintre localnici au ajuns si au incercat puterea doveditoare a apei termale din Hajduszoboszló sau au participat la Festivalul mancarurilor bio si a vinului, ne marturiseste primarul Cosma Dorel. In perioada 29 septembrie-12 octombrie 2021 s-a desfasurat pentru atreia oara  tabara de creatie cu participare internationala la Vadu Crisului. 

Au fost prezenti pictori foarte bine cotati din Ungaria – care s-au adunat sub bagheta lui Csapláros László, proprietarul unei de galerii de arta din Szoboszló- Bán Tibor, Bimbó Tamás, Farkas Ilona, Valik Zagyva Sándor artisti indragostiti de Hortobagy si de pusta maghiara si care timp de o saptamana au imobilizat pe panza frumusetile localitatii Vadu Crisului, a defileului Crisului Repede, al Cascadei

Picturile si fotografiile lui Ovi D.Pop realizate  vor fi expuse in luna noiembrie in sala de expozitii din Incubatorul de afaceri Expozitia din Vadu Crisului se va muta apoi la caminul cultural din Hajduszoboszló. Va fi foarte interesant in a vedea in paralel fotografia si pictura aceleiasi minuni al naturii. 

 

Urmărește-ne și pe Google News