Steagul comunei Vadu Crișului a fluturat în Slovacia

1293

Comunele Vadu Crișului, Auseu din judetul Bihor si comuna Culciu (Satu Mare) singurii din Romania printre invitatii in Slovacia la ediția a XI-a a Picnicului European. La eveniment au fost prezenti peste 180 de participanti din 13 localitati europene. 

Editia a X. jubiliara al Picnicului Euopean a avut loc inca in luna august 2019 la Vadu Crisului. Din cauza pandemiei insa evenimentele programate in 2020 au fost amanate, programul reluandu-se in perioada 2-4 iulie 2021 in comuna Vrakun (Nyékvárkony) din Slovacia. 

„Europa pentru cetateni“ este programul comunitar derulat de Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne din cadrul Comisiei Europene, care își propune să promoveze cetățenia europeană activă prin implicarea societății civile în construirea unei Europe unite, bazate pe valori istorice și rememorarea unui trecut comun, pe aprofundarea dialogului intercultural și pe concepte precum toleranța, solidaritatea, democrația, egalitatea de șanse și înțelegerea reciprocă”, explică viceprimarul Ioan Hasas. 

Obiectivul general al programului este acela de a acorda tuturor cetățenilor europeni posibilitatea de a se cunoaște, de a interacționa și de a se implica în proiecte comune, în vederea consolidării ideii de apartenență la spațiul comunitar. La evenimentul din Slovacia, pe lângă localnici și oameni din zonă, au participat  și reprezentanți din alte 13 localități din 5 țări europene.  Evenimentul din Vrakun a avut trei componente: una culturală, în care formațiile artistice din localitățile participante au prezentat câte un program, a fost o zi dedicată gastronomiei, prin organizarea unui concurs internațional de gătit, dar s-au derulat și conferințe dedicate prezentărilor și dezbaterilor pe teme cu care se confruntă comunitățile din Europa. 

Vineri după sosirea și cazarea invitaților, a avut loc o cină comună. Între orele 18:30 și 20 sau prezentat trei dezbateri cu temele: „Societatea civila ca si scoala al democratiei”, „Centralizare sau descentralizare” precum si “Viitorul economiei Europei”. Începând cu ora 20 pe scena amplasată langa terenul de fotbal din Vrakun, s-a desfășurat un program artistic cu participare internațională. Pe scenă au evoluat apoi formații artistice reprezentative, soliști vocali și instrumentiști din țărilor participante, care prin dans și cântec au colorat spectacolul. Programul s-a terminat cu concertul live al formatiei Apostol din Ungaria si cu Retro Disco. 

Sambata la ora 8:30 s-a declanșat concursul de gătit internațional, încheiat în jurul orei 13, când au fost premiați câștigătorii. Un juriu echidistant a degustat delicioasele preparate culinare stabilind câștigătorii. Premiul II, a fost adjudecat de echipa din Vadu Crisului, prof.Maier Zoltan, directorul adjunct al Colegiului Teknic nr.1 Vadu Crisului pregatind un babgulyas delicios.

Dupa o demonstratie a pompierilor voluntarii locali-au stins o masina incendiata – incepând cu ora 17 am asistat la defilarea participanților, inmanarea cadourilor apoi primarul comunei Fazekas István, a salutat delegațiile prezente si s-au inmanat cadourile. 

Au urcat apoi pe scena Soltész Rezső, Kökény Attila, Formatia Hidvégi. Programul de sambata s-a terminat cu spectacolul formatiei Retrock Party Band. 

Proiectul derulat prin finanțare europeană la care au participat din strainatate peste 180 de invitați, din 5 tari europene   este o reclamă bună atât comunei, județului, cât Slovaciei”, susține viceprimarul Ioan Hasas. 

poze-prof.Maier Zoltan preia cupa pentru locul II. la concursul de gatit
primarul Fazekas István cu viceprimarul Ioan Hasas
 
delegati in fata primariei din Vrakun