2.5 C
Aleşd
miercuri, 4 decembrie 2024
Blue Container Aleșd

Prezenta romaneasca la editia a XI-a, a Picnicului European din Slovacia

In perioada 20-22 august 2021 in localitatea Cervenik din Slovacia s-a desfasurat editia a XI.al Picnicului European. Din Romania au fost invitati reprezentantii comunelor bihorene Vadu Crisului si Auseu. Delegatiile bihorene au fost conduse de catre primarul Mitica Lazar (Auseu) si viceprimarul Ioan Hasas (Vadu Crisului).  

„Mândră de civilizatia şi cultura sa, Europa parcă ar vrea parcă să se ferească de restul lumii. Şi-ar datora originalitatea patrimoniului ei cultural comun: antichitatea greacă, Imperiul roman şi crştinismul. Unitatea europeană se vrea modelul unei arisocratii culturale cu aspiratii universale şi ecumenice. Este Europa învătătorilor care predică lectia de istorie, mândri de Epoca Luminilor. Teritoriul comun al europenilor este cultura, scria Paul Valery. Dupa Elise Mail “Europa, în dorinta ei de unitate se doreşte un loc de integrare, favorizând conştientizarea unui destin comun“ 

Ce este programul Europa pentru Cetățeni 

Uniunea Europeană este constituită din cetățenii săi și a fost creată pentru ei! Încurajarea și facilitarea implicării la scară mai largă a cetățenilor în Uniunea Europeană și în ceea ce reprezintă aceasta sunt deosebit de importante. În acest scop, este necesar să se intensifice participarea cetățenilor la activitățile curente și să se asigure o mai bună înțelegere a istoriei Uniunii Europene și a originilor sale care datează din perioada imediat următoare celor două războaie mondiale. 

Tratatul de la Lisabona de la sfârșitul anului 2009 a determinat o serie de schimbări care aduc Uniunea mai aproape de cetățeni săi și promovează o dezbatere transfrontalieră mai largă cu privire la aspecte legate de politicile Uniunii. Noul articol 11 din Tratatul privind Uniunea Europeană introduce o dimensiune cu totul nouă, a democrației participative. 

În acest context, Programul Europa pentru Cetățeni, instituit la 14 aprilie 2014 prin Regulamentul (UE) nr. 390/2014 al Consiliului de instituire a Programului Europa pentru Cetățeni pentru perioada 2014-2021, reprezintă un instrument important destinat să sporească rolul celor 500 de milioane de locuitori ai UE în dezvoltarea Uniunii. Prin scheme și activități de finanțare care permit implicarea cetățenilor, programul promovează istoria și valorile comune ale Europei și, în același timp, încurajează responsabilizarea cetățenilor pentru modul în care evoluează Uniunea. 

In cadrul programului Europa pentru Cetățeni s-au desfasurat si Picnicurile Europene, Uniunea finantand fiecare proiect eligibil cu 25.000 de Euro. 

Cervenik este o comuna slovaca, aflata in  regiunea Trnava, avand o populatie de circa 1400 de locuitori. Delegati din 9 tari si 20 de localitati s-au intalnit la sfarsitul saptamanii trecute in comuna din Slovacia. Evenimentul de la Cervenic a avut trei componente: una culturala, in care dupa defilarea delegatiilor si deschidere oficiala formatiile artistice din localitatile participante au prezenta cate un program, sambata o zi dedicata gastronomiei, prin organizarea unui concurs de gatit international pe terenul de fotbal si  conferinte dedicate  prezentarilor si dezbaterilor pe teme cu care se confrunta comunitatile din Europa. Temele prezentate de catre dr.Balogh Bela au fost “Integrarea in Uniunea Europeana” si “Lupta impotriva incalzirii globale.”

Competiția culinară a fost una interesanta. Peste 50 de echipe s-au inscris in concurs, concursul desfasurand atat intre tarile participante cat si intre echipele din Slovacia. România a fost reprezentată cu mare succes de membrii delegatiilor din Vadu Crisului si Auseu, babgulyasul pregatit de Papp Zoltan si Maier Zoltan obtinand locul unu intre tarile participante. 

Papp Zoltan si Maier Zoltan
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

36,565FaniÎmi place
1,730CititoriConectați-vă
999CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,700AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI