25.3 C
Aleşd
miercuri, 24 iulie 2024
Blue Container Aleșd

O bucată de stâncă s-a prăbuşit lângă cascada Vadu Crişului

O bucată uriaşă de stâncă s-a prăbuşit în apa Crişului Repede, lângă cascada Vadu Crişului.

„Pare că este o situaţie ca la Bigăr. Apa erodează travertinul. Pentru a se asigura că prăbuşirea s-a petrecut din cauze naturale, o echipă ANANP va merge în zonă”, a declarat coordonatorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate Bihor, Horia Carţiş, potrivit ebihoreanul.ro.

Ioan Hașaș, viceprimarul comunei Vadu Crișului spune că, prăbușirea se întinde pe o lungime de mal de vreo 25 de m respectiv pe toată înălțimea malului. „S-a întâmplat undeva în ultima zi din anul trecut și prima zi din anul acesta. Niște oameni din sat au fost afară și au văzut, mi-au trimis niște poze și apoi ne-am dus și noi la fața locului. Cascada, într-adevăr, nu este afectată dar nu e exclus să urmeze. De unde s-a desprins acum malul, se vede o ruptură care ar putea continua spre cascadă”, relatează el.

Cascada are o înălțime de 9 metri, iar apa cade ca un văl peste un amestec de travertin și mușchi, de unde analogiile cu celebra cascadă Bigăr, din Caraș Severin.

Accesul către cascadă se poate face pe un traseu marcat, pe malul stâng al Crișului Repede, prin pădure. E prevăzut cu lanțuri, pentru ca turiștii să poată înainta în siguranță.

Cei care ajung în Vadu Crișului mai pot vizita peștera sau pot face trasee de via ferrata. În zonă există pensiuni, campinguri, dar și posibilitate de cazare la cort, în pădure.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,932FaniÎmi place
1,733CititoriConectați-vă
986CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI