O bucată de stâncă s-a prăbuşit lângă cascada Vadu Crişului

2064
cascada Vadu Crişului
Foto ©️ Lucian Păcurar

O bucată uriaşă de stâncă s-a prăbuşit în apa Crişului Repede, lângă cascada Vadu Crişului.

„Pare că este o situaţie ca la Bigăr. Apa erodează travertinul. Pentru a se asigura că prăbuşirea s-a petrecut din cauze naturale, o echipă ANANP va merge în zonă”, a declarat coordonatorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate Bihor, Horia Carţiş, potrivit ebihoreanul.ro.

Ioan Hașaș, viceprimarul comunei Vadu Crișului spune că, prăbușirea se întinde pe o lungime de mal de vreo 25 de m respectiv pe toată înălțimea malului. „S-a întâmplat undeva în ultima zi din anul trecut și prima zi din anul acesta. Niște oameni din sat au fost afară și au văzut, mi-au trimis niște poze și apoi ne-am dus și noi la fața locului. Cascada, într-adevăr, nu este afectată dar nu e exclus să urmeze. De unde s-a desprins acum malul, se vede o ruptură care ar putea continua spre cascadă”, relatează el.

Cascada are o înălțime de 9 metri, iar apa cade ca un văl peste un amestec de travertin și mușchi, de unde analogiile cu celebra cascadă Bigăr, din Caraș Severin.

Accesul către cascadă se poate face pe un traseu marcat, pe malul stâng al Crișului Repede, prin pădure. E prevăzut cu lanțuri, pentru ca turiștii să poată înainta în siguranță.

Cei care ajung în Vadu Crișului mai pot vizita peștera sau pot face trasee de via ferrata. În zonă există pensiuni, campinguri, dar și posibilitate de cazare la cort, în pădure.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.