Cu siguranta una din cele mai importante evenimente ale anului 2023 in Vadu Crisului va fi aniversarea a 70 de ani de la infiintarea liceului. Conform Monografiei comunei Vadu Crisului, cele mai vechi informatii in legatura cu invatamantul din Vadu Crisului le avem din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, desi inceputurile in sine ale unei scoli in secolele Evului Mediu trebuie legate intotdeauna de inceputurile bisericii. Acolo unde a existat biserica, fara indoiala ca a trebuit sa fiinteze si o forma, fie chiar si incepatoare, de invatamant. Scoala romaneasca din Vadu Crisului este atestata in anul 1760 avand ca invatator pe Ioan Pop, cu 26 de elevi. In anul 1881 s-a infiintat la Vadu Crisului si invatamantul de stat.
Liceul din Vadu Crisului se bucura de renumele de a fi primul liceu din mediul rural din Romania. Se întâmpla aceasta în anul 1953. Să reţinem că, la acea vreme, în actualul Bihor, se aflau în funcţiune licee doar la Oradea şi la Beiuş. Evenimentul nu a rămas necunoscut, fiind bine mediatizat atât în ţară, cât şi în străinătate. Spre exemplu, o publicaţie franceză din Toulon insera în paginile sale, din decembrie 1953, un articol intitulat “Toujours plus d” écoles en Roumanie”, în care, printre altele, se preciza: “O realizare importantă în domeniul învăţământului public este de semnalat în regiunea Oradea: înfiinţarea la ţară a primei şcoli liceale, care a început să funcţioneze în comuna Vadu Crişului”.
Atunci cand vom sarbatori 70 de ani de la infiintarea lui nu putem sa nu ne intrebam cui i se datoreaza faptul ca la Vadu Crisului s-a nascut un liceu pentru ca “A deschide o scoala inseamna a aprinde o candela in intunericul lumii” spunea Victor Duta. Despre domnul prof. Ioan Brândaşiu (director intre anii 1953-1958) putem spune ca a adus lumina in localitate, atat in sens figurat cat si in sens propriu, el fiind cel care a adus atat lumina spirituala”cartea”, cat si lumina electrica, lasandu-si puternic amprenta asupra configuratiei actuale a acestei localitati. Circumstanţele înfiinţării acestei instituţii-in acele vremuri inca neclare din punct de vedere al organizarii teritoriale se mai punea problema optiunii in favoarea prioritatii unei uneia din cele doua localitati, ambele comune pe atunci: Alesd sau Vadu Crisului au fost povestite cu ani buni în urmă la 50 de ani de la infiintarea liceului de către regretatul prof. Ioan Brândaşiu, primul director al Liceului: Într-o zi, domnul Dume Dan Vasile, inspector cu personalul la Direcţia Judeţeană, mi-a spus:
– Măi Ioane, ce spui tu dacă am face noi la Vad un liceu? Eşti tu în stare să faci treaba asta, să conduci?
– Cred că da, să încercăm, i-a răspuns prof. Brândaşiu.
– Aici nu merge pe încercate, eşti în stare să faci? Dacă nu, căutăm în altă parte.
– Măi Dume, bună ziua ţi-am dat, belea mi-am căpătat. Primesc! – a fost răspunsul ferm.
O circumstanţă, o decizie, curajul şi perseverenţa unui om au fost la baza liceului de azi. In primii sase ani, pana in anul 1959 cand a luat fiinta liceul din Alesd, Scoala Medie din Vad, cum s-a numit mai multi ani, a fost singura institutie de invatamant mediu de la Huedin pana la Oradea. Demersurile ulterioare, dificultatea de a aduna bani, elevi şi profesori nu l-au descurajat pe primul director al Liceului. Cursurile au inceput in toamna anului 1953, cu un efectiv de 61 de elevi cuprinsi in doua clase de liceu. Este perioada când la Vadu Crişului au sosit cadre didactice care au făcut dovada unor calităţi didactice şi umane deosebite şi competenţe profesionale remarcabile: Ioan Gavriluţ, Petru Vicaş, Ioan Ciurdaru, Trandafir Drâmba, Maria Oşorhan, Florian Baciu, Ioan Tobescu, Ioan Călţun, Vasile Bologa, Magdalena Dan şi mulţi alţii. Având în vedere criteriile riguroase de selecţie a candidaţilor la concursul de admitere, la liceu au ajuns elevi foarte buni, care au confirmat pe parcurs. Ridicarea acestei „cetăţi” a început în anii 1960-1970 cu construcţia unei şcoli noi prin finanţare guvernamentală şi a continuat cu construcţia unui internat cu 150 de locuri, tot prin finanţare guvernamentală, apoi încă o clădire pentru liceu cu patru săli de clasă. Acestea există şi astăzi, sunt pline de emoţii şi râsete de copii mai mari şi mai mici. In anul 1978, printr-o decizie a Ministerului Învăţământului, ca urmare a unei directive a partidului comunist, Liceul din Vad a fost desfiinţat în mod abuziv (respectiv treapta a doua de liceu, clasele XI-XII). A urmat o perioadă de declin a şcolii, deoarece, în primii ani, elevii buni au plecat la şcolile cu liceu complet, treapta I (clasele IX-X) fiind frecventată de elevi cu rezultate modeste la învăţătură. Este perioada când se promovează învăţământul cu profil industrial. Astfel, la Aleşd, după 15 ani de liceu teoretic (profil uman şi real), se înfiinţează, în 1974, un liceu industrial de materiale de construcţii, pe lângă Combinatul de Lianţi şi Azbociment, existent aici. Interesele unor oameni cu “priză” la conducerea de partid au sprijinit acest demers de desfiinţare a liceului teoretic şi transformarea sa în şcoală generală, iar cel industrial, în spiritul şi orientările comuniste, a fost dotat cu spaţii şi material didactic din abundenţă. Din acest punct de vedere, Liceul din Vadu Crişului a avut o şansă. În anul şcolar 1985/1986, s-a reuşit obţinerea unei clase de treapta a doua, afiliată Liceului “Alexandru Moghioroş”, azi “Ady Endre” din Oradea, cu profil mecanic şi minier. În anii următori, cu o întrerupere în anii 1986/1987, clasa a fost afiliată Liceului Industrial din Popeşti.
Anul 1990 a devenit un an important în istoria liceului, când, în urma demersurilor făcute la ministerul de resort de către directorul adjunct de atunci Tecsi Francisc şi de către primarul Cosma Dorel, şcoala şi-a recăpătat statutul de liceu.
Pana in 1992 a functionat ca liceu teoretic, cu o clasa profil real si o clasa umanista. In anul scolar 1994 / 1995 s-a aprobat infiintarea unei clase cu profil economic, iar in anul scolar 1996 / 1997 si o clasa cu profil silvic, elevii fiind recrutati de pe intreg teritoriul judetului Bihor, dar si din judetele limitrofe, Salaj si Cluj. Din 1999, liceul funcţionează cu patru profile la fiecare nivel de clase: matematică-informatică; economic; de silvicultură şi filologie. În anul 2001, liceul devine Grup Şcolar. În anul 2004 au început şi în 2008 au absolvit şase clase cu specializările: matematică-informatică, filologie, economic, administraţie publică, silvicultură şi tehnic – operator de calcul. În anul 2005, ca urmare a rezultatelor obţinute, liceului i se acordă titlul de Colegiu Tehnic, iar azi Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crişului. Acest titlu este o recunoaştere oficială a bunelor rezultate din ultimii ani, atât în domeniul asigurării bazei materiale moderne, cât mai ales a rezultatelor obţinute de elevi în competiţiile şcolare la nivel de judeţ şi ţară.
De-a lungul anilor, în cadrul unităţii de învăţământ şi-au lăsat amprenta mulţi profesori, unii pentru perioade mai scurte de timp, alţii de pe băncile facultăţii până la pensie sau până când, cu îngăduinţa Bunului Dumnezeu, au plecat la cele veşnice.
Ca un gest de respect şi omagiu pentru cei care au condus destinele acestei prestigioase şcoli, în toată evoluţia sa, amintim numele directorilor care cu siguranţă au prefigurat destinul şi imaginea instituţiei: Ioan Brândaşiu; Gheorghe Crăciun; Petru Vicaş; Ioan Ciurdaru; Eugenia Boier; Francisc Tecsi; Sorin Mudura; Reti Lucian; Florin Mălai.
Tot in cursul acestui an in luna noiembrie sarbatorim 120 de ani de la descoperirea pesterii de la Vadu Crisului si comemoram olarii nostri Domokos Mihaly (1902-1983), Szilagyi Sandor (1908-1975), Méhész Géczi Sándor (1920-1993), Hasas Péter (1928-2002), Domokos Julianna (1937-1998).