„Lăudaţi pe Domnul, căci Domnul este bun; cântaţi Numele Lui, căci este binevoitor!” (Psalmul 135:3) – Fanfara bisericii baptiste din Vadu Crisului la 95 de ani

1363

Muzica e limbajul spiritului. Deschide calea către secretul vieţii, aducând pace, spune Kahlil Gibra. Fără muzică, viaţa ar fi o greşeală. Muzica este o lume în sine, cu un limbaj pe care toți îl înțelegem. Muzica e vinul care umple paharul tăcerii. Nu e nimic mai magic decât cât de ușor ne schimbă starea interioară muzica! Muzica ne transportă oriunde ne dorim să fim, e ca o mașină care ne poate teleporta în orice timp și în orice loc vrem noi. Trebuie doar să o alegem bine. Și e acel ingredient aproape magic care ne poate schimba starea aproape imediat. Ne poate înveseli, ne poate face nostalgici, ne amintește de persoana iubită, de alte vremuri din viețile noastre. 

În bisericile baptiste muzica de fanfară a devenit un element de referință în rugăciunile în care îl slăvesc pe Dumnezeu. Muzicalitatea instrumentelor sensibilizează și întărește sensul rugăciunilor. Apreciate de comunitatile baptiste și însușite ca mijloace de rugăciune, sau făcut sacrificii pentru păstrarea fanfarelor de-a lungul existenței bisericii și credinței baptiste. Astăzi au devenit element definitoriu în practica religioasă baptistă. Fanfara împreună cu muzica corală reprezintă esența ritualului religios. Întâlnirea fanfarelor în cadrul unor festivaluri, pe lângă scopul religios, are menirea de a promova acest gen de muzică în rândul tinerilor, care sunt inițiați în domeniul muzical încă de la vârste fragede și educați spiritual.  

Duminica dimineata la ora 9,30 dupa o cantare a fanfarei la intrarea bisericii baptiste programul a continuat in Casa Domnului. Moderatorii acestei sărbători crestine organizate cu implinirea a 95 de ani de la infiintarea fanfarei  au fost d-nii Pop Florian, președintele cultului baptist din comună și pastorul bisericii Opriș Florian. Cei prezenti au fost salutati de catre Lele Sergiu, Unguras Marcus si de catre Ioan Hasas, viceprimarul comunei Vadu Crisului. Dintre dirijorii mai vechi ai fanfarei au luat cuvantul Gheti Alexandru, Szilágyi Alexandru si Luca Adrian iar dintre membrii mai vechi Gavrilut Marin si Geczi Alexandru. Au mai slavit numele Domnului prin cantece Liut Ana, Liut Filip si Sisi Band. 

Istoria fanfarei din Vadu Crișului începe în anul 1925, conducător Hașaș Ferencz. Existau doar trei trompete, care ulterior sau înmulțit cu alte 4 de la Bratca. Între anii 1940 – 1944, sau achiziționat instrumente noi din Ungaria. În perioada comunistă, prigoana împotriva credinței, a limitat deplasările corurilor și fanfarelor, dar nu au putut opri creșterea numerică a credincioșilor baptiști. În anul 1955 numărul baptiștilor era de 145, în anul 1961, a crescut la 181, iar în anul 1983, ajungând la 210 membrii. În anul 1974 se cumpără instrumente din Petreu și se repară cele vechi. 

De-a lungul timpului fanfara a numărat sute de membrii, iar dirijori au fost: Hasas Ferencz, Szilagyi Ștefan, Szilagyi Alexandru, Mera Petru, Gheți Alexandru senior, Pop Nicu, Szilagyi Alexandru, Borbely Ferenc, Luca Liviu. Mai nou generatia tanara Unguras Marcus,Samu Valentin si Lele Iulian. Din anul 1996 biserica din Vadu Crișului organizează festivalul trompetelor la care sunt invitate fanfare din Bihor, Transilvania și Ungaria. Acestea au cântat imnuri spre slava Domnului în centrul comunei, pe pod, la stadion și în biserică. În prezent aceste manifestări in ultimii doi ani  din cauza pandemiei nu am mai fost organizate. 

“Într-o vreme în care sfârșitul tuturor lucrurilor este aproape, dăm slavă Lui Dumnezeu că ne-a dat înțelepciune să ne punem speranța în bucuriile veșnice și de aceea vrem să investim cat mai mult timp și energie in valorile eterne. Ne socotim privilegiați să fim în slujba lui Dumnezeu și ne dorim ca slujirea noastră să continue în veșnicie, alături de Domnul Isus pe care îl slăvim în prezent prin instrumentele de suflat”, au spus membrii fanfarei. 

În Faptele Apostolilor capitolul 16, versetul 25 găsim scris ca Pavel și Sila, în temniță, după ce au fost bătuți cu multe lovituri, puși cu picioarele în butuci se rugau și cântau cântări spre lauda Lui Dumnezeu, iar cei întemnițați împreună cu ei, îi ascultau. 

În împrejurarea aceasta ne este imposibil să credem că cei doi apostoli ar fi putut fi motivați să cânte altceva decât de prezența Duhului Lui Dumnezeu care îți dă putere și bucurie chiar în cele mai dificile momente din viață. 

La fel dorim și noi membrii Fanfarei Biserici Baptiste din Vadu Crisului, ca activitatea noastră să fie întotdeauna motivată de dorința de a-L glorifica pe Mântuitorul, având ca motto versetele 5 și 6 din cartea Proverbe capitolul 3: 

„Încrede-te în Domnul din toata inima ta și nu te bizui pe înțelepciunea ta. Recunoaște-L în toate căile tale și El îți va netezi cărările.” 

La multi ani Fanfara! 

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.