„Fiecare campion a fost la un moment dat un concurent ce a refuzat să se dea bătut” – Constantina Diță, campioană olimpică la marathon la Jocurile Olimpice de la Beijing va fi prezentă la Crosul toamnei din Vadu Crisului

275
Constantina Diță
Constantina Diță
 

Sportul este un izvor de sănătate şi prospeţime, un factor de longevitate care reprezintă o formă de manifestare eminamente artistică a fiinţei umane. Esenta sportului este să mergi până la propriile limite și să vezi dacă ești în stare să treci dincolo de ele. Una dintre cele mai mari plăceri în viață este atunci când realizezi că organismul tău poate să facă ceva ce nu putea ieri. In cadrul sporturilor atletismul poate fi considerat unul din cele mai uzuale si populare sporturi din intreaga lume. Acest domeniu al sportului curpinde probe de alergari, sarituri si aruncari sau probe mixte. Atletismul este numit si regina sporturilor. De ce oare? Se știe că, chiar și în timpurile antice, astfel de exerciții de alergare, de aruncare- au fost folosite pentru a îmbunătăți pregătirea fizică a soldaților. Cu siguranță veți înceta să vă întrebați de ce atletismul este regina sportului, dacă știți că facea parte din programul primelor concursuri olimpice care au avut loc în Grecia antică în anul 776 î.en.

 

Acesta este cel mai natural sport  care este creat pur și simplu pentru întărirea generală a corpului. În atletism, eşti singurul tău erou. Depinde de tine să ai responsabilitate şi autodisciplină, pentru a reuşi. Alergarea induce o stare meditativă, un sentiment de prezență. Te concentrezi pe respirație, pe felul în care calci, pe împrejurimi. Dacă ești norocos, vei intra într-o stare de curgere în care nu ești preocupat de ziua de ieri sau de ce se va întâmpla mâine. Nu contează cât de încet mergi atâta timp cât nu te oprești.“Alergatul este timpul meu singur. Am oameni în jurul meu tot timpul, toată ziua. Singurul timp pe care îl am singur este când alerg sau când sunt la biserică. Alergatul este mai ușor să se potrivească”, sustine Mario Lopez. Dar alergatul este si minunat pentru corpul tău. Vă va crește nivelul de energie și vă va ajuta să vă curățați mintea! Si de corpul nostru trebuie ca sa avem grija, pentru ca este locul în care vom trăi toată viața!  

Prin educatie fizica si sport copilul devine un adult sanatos care nu se va feri de efort.   

Primaria si Consiliul Local Vadu-Crisului,  Colegiul Tehnic Nr.1 Vadu Crisului , Asociatia Simona Kadas organizeaza(daca nu vor fi restrictii datorata pandemiei Covid-19) in ziua de vineri,  22 octombrie 2021, orele 12,30 Crosul de toamna , pe categorii de varsta cu participarea tinerilor din comuna Vadu-Crisului si localitatile din zona (fara atleti legitimati).  

Loc de desfasurare: zona bazei sportive din Vadu-Crisului.  

Categoriile de varsta vor fi: sub 6 ani; 6-8 ani; 9-10 ani; 11-12 ani; 13-14 ani; 15- 16 ani; 17-19 ani. 

Concursul se va organiza atat pentru baieti cat si pentru fete. Primii trei de la fiecare grupa de varsta vor fi premiati cu cupe si diplome.  

Inscrierile se vor face incepand cu ora 12,00, la sala de sport al comunei.  

Important!  

1. Participantii vor avea echipament sportiv adecvat alergarii si copie certificat nastere/copie carte identitate.  

2. Aviz medical de la medicul de familie cu specificatia *clinic sanatos*, in conf. cu Ordinul ministrului educatie, cercetarii, tineretului si sportului si al ministrului sanatatii nr.5298/1668/2011 modificat. Avizele se vor putea lua tabelar, la nivel de clasa/an/medic familie in vederea evitarii perturbarii programul med. de familie.

La evenimentul din Vadu Crisului va fi prezenta si fosta mare glorie al atletismului romanesc, Constantina Diță. Atleta Constantina Dita a atins vârful carierei la JO de la Beijing (2008) când, la vârsta de 38 de ani, a reușit să devină campioană olimpică la maraton, fiind cea mai în vârstă campioană olimpică a probei. A realizat cursa cu timpul de 2 ore 26 minute și 44 de secunde. De-a lungul carierei sale a reușit să cucerească mai multe curse de maraton și să realizeze o serie de recorduri mondiale și naționale.Dintre medalii importante cucerite de-a lungul carierei de către Constantina Diță amintim:
– bronz la CM de la Helsinki (2005) – maraton;
– aur la CM de la Edmonton (2005) – semimaraton;
– bronz la CM de la New Delhi (2004) – semimaraton;
– aur la Maratonul de la Chicago (2005);
– bronz la Maratonul de la Londra (2007). 
  

„Mulțumesc Primariei Vadu Crisului și Asociației Simona Kadas pentru invitație în cadrul Crosului de Toamnă. Ma bucur ca pot fi alături de copii pentru ai îndruma către sport” a spus marea atleta Constantina Dita.  

 

Urmărește-ne și pe Google News