De ce s-a prăbuşit bucata de stâncă în amonte de cascada de la Vadu Crișului?

2000
cascada de la Vadu Crișului
 

La trecerea dintre ani o bucata mare de stanca s-a prabusit in Crisul Repede, in amonte de cascada de la Vadu Crisului. Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta a transmis un raport operativ privind – EFECTELE FENOMENELOR HIDROMETEOROLOGICE PERICULOASE.

 

Ca urmare a raportului operativ transmis luni, in data de 3 ianuarie catre Prefectura Bihor, ISU Bihor, CJ Bihor si ABA Crisuri cei din Vadu Crisului au sesizat ca si cauzele prabusirii: scurgeri de pe versanți, torenți, precum și râul Crișul Repede care a erodat malul stâng, care au condus la prăbușirea unui perete de stâncă al malului stâng al Crișului Repede în amonte de Cascada de la Vadu Crișului pe o porțiune de cca 25m liniari pe o înălțime de 9m, existând posibilitatea propagării desprinderii unei alte porțiuni, inclusiv distrugerea cascadei și a drumului de acces spre Peștera Vadu Crișului și Cabana Vadu Crișului, monumente ale naturii, respectiv istoric.

In urma sesizarii prefectul judetului a numit o comisie pentru a constata cele sesizate si a recomanda masuri. Comisia din care au facut parte reprezentantii Prefecturii, Consiliului Judetean, Salvamont, ISU, ANANP, Inspectoratul Judetean in Constructii, Administratia Bazinala de Apa Crisuri, Agentiei de Protectia Mediului si al comunei Vadu Crisului s-au intalnit joi si au facut deplasarea in zona afectata.

Comisia a constatat printre altele ca: datorita scurgerilor de pe versanti, torenti si raul Crisul Repede, care a erodat malul stang au condus la prabusirea unui perete de stanca al malului stang al Crisului in amonte de cascada Vadu Crisului pe o portiune de cca. 25 ml si inaltime 9 m, existand posibilitatea desprinderii unei alte portiuni, inclusive distrugerea cascadei si a drumului de acces spre pestera si cabana; ca stanca este dislocate in albia raului modificand cursul Crisului Repede pe o lungime a albiei minore de circa 40 ml.

Ca si masuri comisia a stabilit: montarea de indicatoare cu interzicerea accesului la baza cascade, atat pe mal cat si din apa (UAT Vadu Crisului), efectuarea unui studiu hidrologic (ABA Crisuri), a unui studiu geotehnic si o expetiza tehnica in zona afectata (UAT Vadu Crisului), demontarea cu respectarea legislatiei in vigoare si a masurilor de siguranta a punctului de Belvedere situat deasupra zonei prabusite (CJ Bihor) mentionand si faptul ca in momentul de fata nu exista in zona cale de acces rutier. 

 

Urmărește-ne și pe Google News