15.3 C
Aleşd
joi, 8 iunie 2023

Concursul “Primavera Trail Race“ si-a desemnat castigatorii (foto)

Urmărește-ne și pe Google News

Sambata vreme excelenta pentru alergare in defileul Crisului Repede. Pe langa desfasurarea concursului de alergare montana a avut loc si deschiderea sezonului de rafting in Vadu Crisului. 

- Publicitate -

Primavera Trail Race este o competiție de alergare montană internationala în Munții Piatra Craiului (zona Șuncuius / Vadu Crișului) organizată de Asociația Clubul Sportiv Xterra Sport Bihor, avand printre parteneri  si Federatia Romana de Atletism si primariile Suncuius si Vadu Crisului. La editia  din acest an au luat startul  peste 440 de concurenti din tara si din strainatate.  

Alergarea este cea mai mare metaforă a vieții, pentru că ieși din ea ceea ce pui în ea, spunea Oprah Winfrey.Alergatul, sună simplu. Pui un picior în fața celuilalt și arzi calorii când alergi. A alerga pare a doua natura, dar este un antrenament pe tot corpul care necesită forță, coordonare și, mai presus de toate, determinare. Exercițiul poate părea obositor, dar merită atât de mult. Alergatul este de fapt unul dintre cei mai buni stimulatori de dispoziție care există! Alergarea induce o stare meditativă, un sentiment de prezență. Te concentrezi pe respirație, pe felul în care calci, pe împrejurimi. Dacă ești norocos, vei intra într-o stare de curgere în care nu ești preocupat de ziua de ieri sau de ce se va întâmpla mâine. Desigur partea cea mai grea e începutul când trebuie să iei decizia de a te dedica primului pas și apoi continuării acestei activități. Asta duce la un mini conflict în creierul omului, însă dacă blochezi argumentele pro și contra și te ții pur și simplu de treabă, totul va fi bine. 

Concursul de sambata s-a desfășurat pe patru distante: “Ultramaraton”, pe un traseu de 90,7 km cu 4150 m diferenta de nivel pozitiv; unul de 55,8 km denumit „Maraton” cu diferență de nivel de +2800 m, unul de 16,2 km denumit „Cross” cu o diferență de nivel de +990 m și un traseu de 10.2 km în Valea Mișidului denumit „Wild”, cu o diferență de nivel de +460m. Categoriile de varsta, atatla  masculin cat si feminin au fost 16 – 29 ani; 30 – 39; 40 – 49; 50 – 59; 60+ ani. Limitele de timp au fost in functie de distanta 18;12;4 si 3 ore.  

Cei mai multi alergatori s-au inscris la categoria Cross(234), Maraton(135), Wild(125),  Ultramaraton(21).  

Startul concursul categoriei ultramaraton s-a dat la ora 06:00 din Remeti de la Pensiunea Carpathia, la restul categoriilor startul si finishul concursului a fost in Suncuiuș , in fața sălii de sport, de la orele 8 ; 9.20 si 10.00. Traseele au parcurs în mare măsură poteci turistice și in mică măsură drumuri asfaltate și de macadam, marcate corespunzător de organizatori. Concurentii au alergat prin cele mai frumoase părti din regiune: Belvedere, Cascada etc., iar din cauza diferenței mare de nivel acest concurs se califică a fi unul foarte  greu. Desiguri au fost competitori care au alergat pentru locurile unu, pentru cupe, dar au fost si concurenti care au vrut ca sa si demonstreze lor insine ca sant in stare ca sa parcurga o asemenea distanta de peste 50 de km. “Minunea nu este că am terminat. Minunea este că am avut curajul să încep!”, a spus unul dintre alergatori, care a terminat maratonul. La competie au fost prezenti concurentii unor cluburi puternice din tara, din orase ca  Cluj Napoca, Zalau, Blaj, Xterra Sport Bihor,Speed Runners Oradea,VSK Odorheiu Secuiesc. Asigurarea pe teren al traseului a fost facut de echipaje ale Serviciului Salvamont Salvaspeo Bihor, in punctele critice al traseului.  

Voluntarii, peste 90 au fost membri sportivi de la ASC Xterra, sustinatori si simpatizanti ai alergarii montane din Oradea,  Suncuius si Vadu Crisului. Pentru concurenti pe traseu au fost amenajate puncte de revitalizare la km 16 – Valea Bratcutei; km 30 – Damis; km 45 – Suncuius / dropbag; km 50,5 – Vadu Crisului / sala de sport; km 57 – Pojorata I; km 66 – Pojorata II; km 75 – Pestera Vadu Crisului. Sambata seara de la ora 20 in sala de sport de la Suncuius a avut loc festivitatea de premiere. Istvan Szokolszki, organizatorul competitiei celor mai buni a inmanat diploma, cupe, material sportive si a multumit  pentru implicare si sustinere primariilor si liceelor din Vadu Crisului si Suncuius.

Rezultate de exceptie au obtinut sportivii din zona. La categoria de vârstă 16-29 de ani Sebastian Țirtea din Alesd și Oana Marina din Pestis ambii obținând locul 1, Sebastian  la proba Maraton 55,8 km cu timpul de 7 ore 49 minute iar Oana la ultramaraton (90,7 km) cu timpul de 11 ore 36 minute, ambii surclasand cu aproape 2 ore concurentii de pe locul 2!  

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

33,229FaniÎmi place
1,759CititoriConectați-vă
13CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,450AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI