Cine nu respectă viața, nu o merită! Sover Maria din satul Topa de Criș a împlinit 100 de ani

4742
Sover Maria
Sover Maria
 

Mare dar mi-a dat Dumnezeu! Sover Maria din satul Topa de Cris, comuna Vadu Crisului a implinit 100 de ani. Femeia a fost sărbătorită de primarul Cosma Dorel, viceprimarul Ioan Hasas si consilerul local Pali Stefan, care au venit cu daruri la gospodaria doamnei Maria, din localitatea Topa de Cris.  

 

Anul 1921 are o importanta deoasebita istorica. Se naşte la Sinaia viitorul rege Mihai I. Fiu al principelui moştenitor Carol şi al reginei Elena a Greciei, Mihai a moştenit de la naştere titlul de principe al României. Acesta va deveni ultimul monarh al ţării. In acelasi an se fondează Institutul de vaccinuri şi seruri “Dr Ion Cantacuzino”, mândria cercetării medicale româneşti, unul dintre primele laboratoare de acest gen din lume care a avut un rol important în păstrarea sănătăţii românilor. Cu ce nu ne madrim poate astazi, dar este cert, ca tot in acelasi an Partidul Comunist Român, „forţa politică conducătoare a întregii societăţi româneşti” de dinainte de 1989, a luat naştere la 9 mai 1921. 

In viata unui om cele mai importante doua zile din viata sunt ziua in care s-a nascut si cea in care aflat de ce. 

Sunt momente in care risipim esenta vietii printre lucruri fara substanta. Ar trebui sa invatam sa traim clipa deoarece uneori un singur minut poate valora mai mult decat un an intreg, trait din asteptari. Sant altii care declara ca “Cel mai bogat om nu este cel care are cel mai mult, ci cel care are nevoie de cel mai putin. ”Si doamna Maria este una dintre aceste persoane. A terminat doua clase, s-a maritat, a avut grija de copii, de animale, de gospodarie, de gradina si de pamant, cum era normal in acele vremuri. Avand ca si mottou: ”Urmareste-ti gandurile, ele devin cuvinte. Urmareste-ti cuvintele, ele devin actiuni. Urmareste-ti actiunile, ele devin obiceiuri. Urmareste-ti obiceiurile, ele devin caractere. Urmareste-ti caracterul, el devine destin”, a incercat ca sa traiasca o viata in care in centru era Bunul Dumnezeu. A trecut prin toate greutătile vietii, foamete, război, communism. 

Sigur ca pentru Sover Maria si familie, ziua de 12 octombrie 1921 este ceva deosebit. Una din cele mai longevive femei din comuna Vadu Crisului a împlinit pe 12 octombrie 2021-100 de ani și a fost vizitată si felicitata de catre conducerea primariei din Vadu Crisului. Maria Sover are un fiu si doua fete, 9 nepoti si 14 stranepoti, iar acum la bătrânețe, este îngrijită de baiatul si de fata care stau in apropiere, la Alesd si la Borozel. 

„Este singura noastră centenară, nu cred că am mai avut până acum o persoană care să ajungă la vârsta aceasta – 100 ani. Ne-am bucurat că am putut să o sărbătorim, să-i oferim o diplomă, un tort, o floare si o sampanie, ne-a spus primarul Cosma.

“Ea se simte bine, lucida. Trăieste in satul Topa de Cris, într-o adevărată oază de liniste si armonie, langa paraul Sorb. Credem că acesta a fost secretul longevitătii ei, sigur, pe lângă hrana sănătoasă, produsă în gospodărie si credinta Mare in Dumnezeu!’’ ne-a marturisit vicele Hasas si a continuat astfel: Cine nu respecta viata, nu o merita! Si Ea a respectat viata, poruncile lui Dumnezeu. Mainile ei si in timpul vizitei erau incrucisate pentru rugaciune. Ne spunea: Doamne, ce mare bucurie mi–ati facut!…Si noi am facut doar un gest normal, omenesc. 

 

Urmărește-ne și pe Google News