CENTRU DE MESTESUGURI ÎN VADU CRIȘULUI

637
Cosma Dorel și Popa Adrian
Cosma Dorel și Popa Adrian

Marti la pranz in sala de sedinte a Consiliului Local Vadu Crisului s-a semnat contractul de lucrari pentru construirea „CENTRULUI DE MESTESUGURI VADU CRISULUI”. Termenul de realizare este de 12 luni de la semnarea contractului. 

Vadu Crișului in anul 2018 a depus proiectul „Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare” PRONATURE  pe axa Pi 6/c – patrimoniu natural și cultural în parteneriat cu CJ Bihor, cu Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor şi cu Primăria Körösszegapáti. Proiectul a fost aprobat la finanțare în condiții de supracontractare in cadrul programului transfrontalier ROHU. Valoarea totală a proiectului castigat este de  2.371.341,20 euro, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din contribuția ERDF este 2.015.640,01 euro. Valoarea totală eligibilă pentru Comuna Vadu Crișului este de 389.237 Euro, contribuţia Comunei Vadu Crișului la valoarea cheltuielilor eligibile este de 7788,63 Euro (inclusiv TVA), reprezentând 2% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, la care se adaugă 19630,61 euro, care reprezintă valoarea sumelor aprobate de finanțator în condiții de supracontractare. 

Liderul, Consiliul Judetean Bihor (1.237.140 Euro)  va realiza reabilitarea Cabanei Vadu Crișului aflată în proprietatea Consiliului Județean Bihor și transformarea ei in Centru de Monitorizare și promovare a naturii. Primăria Körösszegapáti va realiza un centru de informare pentru situl Natura 2000 Berekböszörmény–Körmösdpusztai legelők.  Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, participă la implementarea proiectului prin implementarea unui sistem de monitorizare cantitativă și calitativă a fenomenului turistic în sit, activitate care va contribui la fundamentarea unei alte activități, respectiv realizarea unui plan de management al vizitatorilor în cadrul sitului Natura 2000. 

Primăria Vadu Crișului va înființa un Centru de promovare al tradițiilor – „CENTRU DE MESTESUGURI VADU CRISULUI” in curtea fostului internat. O cladire simplă, dar spectaculoasă în interior, atelierul situat pe centru, se va poate deschide spre exterior cu uşi culisante, deasupra va fi o sală de expoziţie cu un panou de geam la pardoseală ca sa se vadă în atelier iar deasupra va un luminator.

Vor fi amplasate 4 bucăţi roata olarului, inclusiv un cuptor electric, astfel încât vizitatorul va avea ocazia să treaca prin toate fazele de pregătire a lutului, formarea vasului şi chiar să duca piesa arsă acasă.

Lucrarea lansata la licitatie pe SEAP a fost castigata de firma S.C. AD WEST CONSTRUCT SRL din Sanmartin, iar marți la pranz primarul Cosma Dorel si domnul Popa Adrian, administratorul firmei au semnat contractul pentru realizarea constructiei. Valoarea lucrarii este 977.009,46 lei fara TVA, iar termenul de realizare este de 12 luni. 

De mentionat si faptul ca proiectul constructiei a fost realizat de arhitectul Gavrilut Titus, originar din Vadu Crisului.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.