„Ce nu este cu putinţă la oameni, este cu putinţă la Dumnezeu” – Maslul de obste la biserica ortodoxa din Vadu Crisului

1025

Sfântul Maslu este Taina care, prin rugăciunile preoţilor şi prin ungerea trupului cu untdelemn sfinţit, împărtăşeşte credinciosului harul dumnezeiesc pentru tămăduirea bolilor trupeşti şi sufleteşti, pentru iertarea păcatelor şi pentru întărirea sufletului. Alte efecte harice ale Sfântului Maslu sunt: întăreşte credinţa în Dumnezeu şi nădejdea mântuirii, aduce pace şi smerenie în inimă, pregăteşte sufletul pentru marea călătorie spre cer şi primirea Sfintei Împărtăşanii, alungă frica de moarte, uneşte şi împacă pe credincioşi prin Harul Duhului Sfânt şi ne învredniceşte pe toţi de sfârşit creştinesc. Sfântul Simion al Tesalonicului îndeamnă pe fiecare creştin să se nevoiască a-şi face Sfântul Maslu.  

Domnul nostru Iisus Hristos, propovăduind Evanghelia prin sate şi prin cetăţi, tămăduieşte orice boală şi orice neputinţă în popor (Matei 4, 23–25; 8, 1–4; 9, 27–35). Tămăduirea o dădea însă numai pe temeiul credinţei că El îi poate vindeca (Marcu 9, 23). Prin puterea Duhului Sfânt şi pe temeiul credinţei, Domnul Hristos a dat acest dar şi apostolilor Săi, dându-le puterea să scoată afară duhurile necurate şi să tămăduiască orice fel de boală şi orice neputinţă, spunându-le: Şi mergând, propovăduiţi şi ziceţi: Împărăţia cerurilor este aproape! Tămăduiţi pe cei bolnavi, înviaţi pe cei morţi, curăţiţi pe cei leproşi, pe demoni scoateţi-i (Matei 10, 1, 7–8). Ucenicii au plecat şi au propovăduit pocăinţa, scoţând demonii şi prin ungere cu untdelemn, vindecând pe mulţi bolnavi (Marcu 6, 12–13; Luca 9, 6). Iată, deci, că apostolii tămăduiau pe bolnavi prin ungerea cu untdelemn – după cum îi învăţase Domnul (Marcu 6, 12–13) –, iar pe temeiul acesta ne-a lăsat scris şi Sfântul Apostol Iacov: De este cineva bolnav între voi, să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate, se vor ierta lui (Iacov 5, 14– 15).

Preotul paroh Florin Mititean, alături de un sobor de preoți, a oficiat duminica, 12 septembrie2021, Taina Sfântului Maslu în curtea bisericii ortodoxe din Vadu Crisului. Data de 12 septembrie are o insemnatate spirituala si profesionala cu totul aparte pentru tanarul preot paroh al Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, dat fiind faptul ca a implinit exact 6 ani de cand a hirotonit ca Preot. Au mai participat la eveniment Părintelele Stareț Antonie, de la Mănăstirea Piatra Craiului, preotii Țura Vasile, Pop din Tiganesti, Cioca din Gheghie, Seican din Cornitel, Vereș din Cetea, Mititean din Borozel, Amza din Luncsoara, Borbel din Suncuius, Briciu din Tomnatic, Megheșan din Dobricionesti si Birtin, Gabriel din Valea Mare, Bolojan din Zece Hotare, Pavel din Valea Mare de Cris. 

La sfârșitul Tainei Sf. Maslu, preotul paroh Florin Mititean a tinut ca sa multumeasca celor prezenti: „Mulțumiri se cuvine să-i aducem Bunului Dumnezeu pentru această zi binecuvântată de împreună slujire, când în Biserica noastră stramoșasca ne-am adunat Preoți și credincioși pentru a săvârși Taina Sf. Maslu, înălțând rugăciuni către Bunul Dumnezeu și cerând binecuvântarea și ocrotirea Maicii Sfinte. Îl rugăm pe Domnul Dumnezeul nostru să primească toate rugăciunile pe care le-am înălțat pentru toată lumea, pentru copiii noștrii, ca în acest Nou An școlar, Dumnezeu șă  le dăruiască înțelepciune, spor la învățătură, luminarea minții, sănătate și să îi ferească Dumezeu de rele. Dascălilor să le dăruiască Dumnezeu har și dar ca să poată sădi in sufletele și mințile copiilor noștri lucruri de folos spiritual si intelectual. Celor bolnavi să le dăruiască Dumnezeu tamaduirea suferințelor și ridicarea din patul durerilor. Si pe noi, pe toți să ne apere și să ne păzeasca de cele rele tot restul zilelor noastre. 

Chiar daca vremurile pe care le trăim sunt grele, credința noastră a rămas puternică și pentru aceasta vreau să vă mulțumesc dragii mei credincioși pentru dragostea vostră față de Biserică. Vă mulțumesc pentru prezența la Sfânta noastră Biserică, la Taina Sfântului Maslu. Deasemenea, doresc să le mulțumesc colegilor mei, Preoți impreună – slujitori pentru faptul că sunt azi alături de noi să fim mai puternici în rugăciuni. Să fim statornici în credință și în Rugăciune, iar Bunul Dumnezeu șă  reverse asupra noastră daruri cerești și izbăvire de cele rele! 

Fie ca Sf. Maslu să ne fie tuturor de folos, hrană pentru suflet și vindecare pentru trup!” a incheiat preotul Florin Mititean. 

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.