Familie tradițională sau nu. De ce acum?

276

Am să fac o descriere mai largă, pornind de la acest referendum/petiție, de la Constituție și de la Codul Civil. Cu vorbe simple, pe înțelesul tuturor.Conform Constituției României: ”familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi…” Ea este legea fundamentală, de la ea pornim și toate legile trebuie să respecte principiile constituționale.REȚINEȚI: ” între soți”

 

Vine apoi Codul Civil (lege organică care se subordonează legii fundamentale) și explică: ”Căsătoria se încheie între un bărbat și o femeie, prin consimțământul personal și liber al acestora.”

REȚINETI: ”între un bărbat și o femeie”

Apare scandalul cu schimbarea constituției, întreținut tare bine de partidele politice (ba unele își schimbă părerea de la o zi la alta, ba țin cu familia tradițională, ba nu țin) cât și de biserică.

De ce cred că a apărut acum această petiție de schimbare a constituției, în sensul modificării definiției căsătoriei – drept unirea dintre un bărbat și o femeie?

Pentru că, dacă nu mă înșel, au fost ceva reacții anul trecut (doi străini – gay – au cerut recunoașterea în România a căsătoriei lor, încheiată în Belgia). Problema s-a discutat și pe net, s-au inflamat spiritele, s-a inflamat biserica. De ce?

Să încercăm o explicație:

Așadar constituția nu folosește cuvântul bărbat și femeie, când definește căsătoria, ci genericul soți – care poate însemna și altceva decât unirea între pesoane de sexe diferite (într-o interpretare mai largă, în sens strict- Nu). O astfel de interpretare ar putea duce la un proces/sau mai multe și la o analiză asupra constituționalității ”limitării” din Codul Civil care vorbește – în dispozițiile despre căsătorie- despre un bărbat și o femeie, față de generalul ”soți” din Constituție.

Cu alte cuvinte un cuplu de gay poate acționa în judecată Primăria care-i refuză încheierea căsătoriei (motivat de definiția femeie – bărbat din Codul Civil) cerând în cadrul procesului în instanță, în care atacă acest refuz, să se constate neconstituționalitatea acestor articole din Codul Civil.

Probabil unii au observat chestiile astea și posibilitatea începerii unor procese. Așa a început inflamarea cetățenilor. Inflamare care a prins, România fiind majoritar creștină. Ar avea un asemenea demers – atacarea pe motiv de neconstituționalitate a dispozițiilor din Codul Civil – sorți de izbândă? Nu știm. Poate că da, judecătorii CCR interpretând legea și în spirirul ei, nu numai în literă. Sau poate că nu. Știm numai că se cere un referendum. Iar un referendum într-o țară creștină….

Lili CRĂCIUN – jurist

 

Urmărește-ne și pe Google News