15 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001: Povestile celor cinci romani care au murit in sangeroasele atacuri

173

Cel mai mare atac terorist din Statele Unite, comis in urma cu 15 ani, s-a soldat cu moartea a aproximativ 3.000 de oameni, printre care si cinci cetateni americani de origine romana: Eugen Gabriel Lazar, Corina si Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean si Ana Fosteris.

 

Eugen Gabriel Lazar s-a nascut in anul 1974 si a emigrat in New York in anul 1985, impreuna cu familia sa, din cauza opresiunilor regimului comunist din Romania acelei perioade. Copil curios, elev si student merituos, acesta a absolvit Summa Cum Laude Universitatea Coper Union din statul New York, obtinand titlul de inginer. El era angajat ca programator al firmei de software eSpeed, ce avea sediul intr-unul dintre Turnurile Gemene.

In momentul atacului, Eugen se afla in biroul sau de la etajul 103 si astepta un raspuns prin e-mail din partea iubitei sale, Siu.

Potrivit caracterizarii realizate de cotidianul The New York Times, Eugen a fost o persoana curioasa. „Mereu isi punea intrebarea cum functioneaza lucrurile, era in mod continuu in cautarea cunoasterii”, spune Siu, prietena sa, designer grafic, pe care o cunoscuse cu ani in urma, in timpul unei excursii cu cortul in muntii Catskills.

Era fascinat de muzica si de felul in care aceasta este perceputa de catre oameni. Bucatar si brutar priceput, obisnuia sa gateasca mereu clatite impreuna cu Siu. In ultimul weekend petrecut impreuna, cei doi au fost la o cina la restaurantul lor preferat din cartierul Soho.

Corina (31 de ani) si Alexandru Liviu Stan (34 de ani) lucrau impreuna la compania americana Cantor Fitzgerald, care detinea si firma eSpeed. Cei doi ajunsesera in Statele Unite in anul 1995, prin programul Loteria Vizelor. Se casatorisera in 1996, iar cu putin timp inaintea atentatului isi reinoisera juramintele, avusesera o petrecere, iar apoi a urmat o vacanta.

Corina si Alex se faceau mereu remarcati de catre oamenii din jur prin seriozitatea si sarguinta de care dadeau dovada. Munceau foarte mult si se bucurau de ceea ce considerau a fi sansa de a putea trai „visul american”.

„Am lucrat cu Alex si Corina la Cantor Fitzgerald. Amandoi erau oameni buni, inteligenti si placuti. Este greu sa nu te gandesti la ei din cand in cand, mai ales din cauza tragediei pe care au infruntat-o impreuna, ca sot si sotie”, marturiseste una dintre persoanele care i-a cunoscut, pe site-ul 9-11 Heroes.

Joshua Poptean, in varsta de 37 de ani, emigrase din Romania la varsta de 17 ani, alaturi de familia sa, originara din Abrud. Inainte de a se muta in statul New York, a locuit in Portland, Oregon. Joshua a fost initial sofer de taxi, apoi a invatat tamplarie si a devenit coordonator de proiect al firmei de constructii Bronx Builders. Se afla in interiorul cladirii World Trade Center pentru a participa la o intalnire cu niste posibili clienti.

The New York Times il descrie ca fiind un om credincios, cunoscut pentru dorinta sa de a munci, corectitudinea, loialitatea si simtul sau al umorului. Joshua a fost membru al Garzii Nationale vreme de patru ani, lucru cu care se mandrea.

Ana Fosteris (58 de ani) lucra ca agent de asigurari la compania Aon Corp. Conform unui interviu luat sotului sau, Michael, de postul de televiziune News 12 Long Island, Ana „considera New York-ul drept cel mai grozav loc din lume”. Cei doi se cunoscusera in Romania si erau casatoriti de aproximativ treizeci de ani.

Ana nu a renuntat niciodata la valorile traditionale precum respectul fata de familie si fata de cei in varsta, era o persoana sociabila, iubea sa asculte muzica de opera italiana, in mod special Macbeth, compusa de Giuseppe Verdi.

Sursa: Ziare.com

 

Urmărește-ne și pe Google News