PELERINAJ CREȘTIN ORTODOX ÎN UNGARIA

607
corul „Glasul Credinței” al Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Aleșd
Foto © AlesdOnline
 

Nu mai constituie o noutate desele relații dintre România și Ungaria pe diverse paliere, în special în zona de granită. Multe comune sau înfrățit, cea ce a dus la sporirea reciprocă a vizitelor și activități cultural educative comune și nu în ultimul rând parteneriate în proiecte cu fonduri europene.

 

Un asemenea parteneriat, de această data în domeniul spiritual s-a parafat duminică 7 iulie , cu ocazia vizitei în comuna Zsaka, Ungaria a corului „Glasul Credinței” al Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Aleșd. Acest pelerinaj este un răspuns la prezența în Aleșd în data de 16 mai, cu prilejul „Zilelor de Cultură”a orașului, a d-lui preot Cosmin Pop și a soției sale Ecaterina, pictori de icoane pe sticlă. Expoziția organizată cu acest prilej s-a bucurat de un real interes, înbogățind activitățile omagiale dedicate poetului Octavian Goga, patronul spiritual al Bibliotecii orășenești. Cei doi pictori de origine română, sunt cetățeni maghiari și își desfășoară activitatea în comuna Zsaka. Cosmin este preot orthodox pentru o mica comunitate de români , iar Ecaterina este profesoară la școala din localitate. Doi români deosebiți, cu o vastă cultură și educație aleasă promovează spiritual românesc și ortodoxia.

Cu sprijinul d-lui primar al orașului Aleșd , Ioan Todoca, care a asigurat transportul, corul „Glasul Credinței” al bisericii din Aleșd, dirijor prof. Matei Șunea, împreună cu preotul paroh dr.Ioan Ovidiu Bocșan au adus pentru puținii credincioși ortodocși, cuvântul lui Dumnezeu în limba română, împreună cu emoționatele pricesne interpretate cu măiestrie de cor. Se cuvin câteva detalii legate de existent bisericii. Este un monument architectonic deosebit ce datează din anul 1791, construit pe ruinele unei vechi biserici din lemn ce a existat în jurul anului 1600. În acele vremuri comunitatea românească număra cca. 600 familii , care în decursul timpului s-a micșorat din diverse motive, ajungând în present la doar 50 de credincioși ortodocși ? Biserica este construită din piatră și cărămidă în stil romanic nu este pictată, ci doar împodobită cu icoane, impresionează prin păstrarea în decursul timpului a obiectelor de cult și mobilierului cu respectabila vârstă de 225 ani.

Cei doi preoți, Ovidiu Bocșan și Cosmin Pop au oficiat Sfânta liturghie în limba română , cu ajutorul corului din Aleșd. Cuvântul de învățătură a fost rostit în limba română de părintele Bocșan și a fost tradus în limba maghiară de părintele Cosmin. Întrucât credincioșii nu mai vorbesc limba română cursiv, slujba se săvârșește românește iar predica în limba maghiară. Ospeții sau bucurat de o primire deosebită, considerând evenimentul ca o sărbătoare pentru ortodocși maghiari.

Au onorat activitatea cu prezența lor, d-nii Kovacs Kalman și Papp Jozsef, primar, respective viceprimar, care după slujbă au însoțit oaspeții la masa comună. Excursioniștii și-au încheiat vizita în Ungaria prin vizitarea super marketului Tesko din Berettoyfalu.

Nicu Răcuciu

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.